Със 139 гласа за, без гласували против, депутатите решиха пенсионерите

...
Със 139 гласа за, без гласували против, депутатите решиха пенсионерите
Коментари Харесай

Окончателно: Пенсионерите под линията на бедност ще получат по 100 лв. добавка за Великден

Със 139 гласа " за ", без дали своят вот " срещу ", депутатите взеха решение пенсионерите с най-ниски пенсии да получат по 100 лева за Великденските празници, а останалите - нищо, съобщи БГНЕС.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, “Възраждане ”, Има Такъв Народ и част от Българска социалистическа партия, депутатите взеха решение пенсионерите, намиращи се под прага на беднотия, т.е. с пенсия до 526 лева, да получат по 100 лв. добавка за Великден . Веднага след гласуването в зала, подуправителят на Национален осигурителен институт Весела Караиванова-Начева заяви, че пенсиите за месец май, дружно с утвърдената добавка, ще бъдат изплатени по-рано. Тази година Великден е на 5 май, готовността е пенсиите да бъдат изплатени на 2 май.

Предложението бе импортирано от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи и на първо четене гласеше пенсионерите да получат по 75 лева, след измененията на второ гласоподаване в комисия, се реши великденската добавка да бъде 100 лева

От Българска социалистическа партия излязоха с контрапредложение. “Ние предлагаме добавки за всички пенсионери, за тези с пенсия до 526 лева по 100 лева и по 50 лева за всички останалите ”, предложи водачът на левицата Корнелия Нинова, след което акцентира, че отхвърля изказванието за липса на пари в бюджета за тази мярка.

“Ние като бяхме на власт имаше 70 лева за всички пенсионери ”, напомни Нинова.

От ПП-ДБ също отвърнаха, наблягайки, че няма да разделят пенсионерите по време на най-светлите празници.

В пленарна зала депутатите отхвърлиха предлагането на Българска социалистическа партия по 50 лв. Великденски добавки да получат всички пенсионери.

Георги Свиленски от левицата се обърна към народните представители от ПП-ДБ с укор, че в зала четат писма, в които ги приканват да не разделят пенсионерите, а в зала гласоподават срещу.

 
Великденските добавки стартират да се изплащат на 26 април, пенсиите – на 7 май
Националният застрахователен институт (НОИ) ще стартира изплащането на признатите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лв. от 26 април. Тогава ще са налични преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път.

В ход е връзка на института с " Български пощи " ЕАД за образуване на график, по който съответните пенсионери също да получат добавките си преди празниците.

По-рано през днешния ден Народното събрание реши великденската добавка да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лв. в това число, което значи че добавки ще получат към 534 хиляди души.

Майските пенсии ще се изплащат според законодателството по общоприетия график сред 7 и 20 май.

Изплащането на пенсиите посредством пощенските станции ще стартира на 7 май (вторник) и ще приключи на 20 май (понеделник). Преводите на сумите за майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат осъществени на 7 май.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР