Саркофагът на горгона Медуза се е намирал в Истанбул. Цистерната

...
Саркофагът на горгона Медуза се е намирал в Истанбул. Цистерната
Коментари Харесай

Саркофагът на горгона Медуза се е намирал в Истанбул

Саркофагът на горгона Медуза се е намирал в Истанбул. Цистерната на базиликата, известна още като Йеребатан сарнъджъ, е най-голямата от античните цистерни, които се намират под Истанбул, предопределени да улавят и задържат дъждовна вода.

Предполага се, че това може би е било последното място за отмора на горгона Медуза, написа Ancient Origins. Но може ли в действителност в Цистерната да се е пазил саркофагът на гръцкото страшилище Медуза?

Двете големи глави на Медуза са ситуирани на две колони в северозападния завършек на цистерната и стават причина за голям брой клюки. Голяма част от материала, употребен за реконструкцията на цистерната, е донесен от другаде след протестите Ника. Археолозите са съумели да разпознават произхода на част от материала, само че в тази ситуация с главите на Медуза не са съумели да го създадат. Според някои обаче те са били употребявани като опори на колони при построяването на цистерната, а не са добавени на по-късен стадий. Също по този начин си коства да се означи, че сходна глава, която в този момент е в Археологическия музеи в Истанбул, е открита на Форума на Константин, което допуска, че тези глави може да произлизат от едно и също място.

При проучване на главите на Медуза е открит документ, който въодушевява фантастични хрумвания в главите на откривателите. Документът е дневник, воден от султан Абдул Хамид II, който ръководи Османската империя от 1876 до 1909 година, и споделя доста забавна история. Според този документ през 1456 година е изпратена делегация от Венеция, с цел да се срещне с Фатих Султан Мехмет. Тя поискала да се срещне със султана, само че той предпочел да изпрати великия везир. Делегацията съобщила на везира за богатство, намиращо се в Цистерната на базиликата, само че отказала да каже на никого с изключение на на султана къде се намира то. Когато научил това, султанът поискал да се срещне с член на делегацията. На тази среща научил, че съкровището, намиращо се в цистерната, не е нещо материално, а по-скоро мъртвец. Абдул Хамид II демонстрира мощен интерес към евентуалния саркофаг на Медуза.

Султанът изискал да бъдат направени проучвания и откакто получил резултатите, решил саркофагът да бъде отхвърлен. Предполага се, че саркофагът е открит в един от коридорите на Цистерната на базиликата. Според легендата, когато саркофагът бил отворен, се разкрила мумията на ужасяващо творение. То имало човешка глава, само че цялото му тяло било увито като гигантска змия.

Според някои създанието не е било Медуза, а митичната Шахмаран. Шахмаран произлиза от Иран, само че е известно митологично създание в Турция. Подобно на Медуза, тя е на половина човек, на половина змия. Някои даже спекулират, че Медуза и Шахмаран в действителност са една и съща жена. Днес Цистерната на базиликата е една от най-популярните туристически атракции в Истанбул, макар че беше затворена сред 2017 и 2021 година за реституция.

Коя е Медуза?

Медуза  (на гръцки:  Μέδουσα , по-точно  Медуса  –  „ пазач, защитничка, повелителка “ ) е най-известната от сестрите  горгони , трите дъщери на морските чудовища Форкис и Кето. Те били чудовища с женско лице и змии вместо коси.  Имали способността да вкаменяват с взор. Считало се, че Медуза е най-страшната и единствена смъртна от горгоните.

Робот сложи нов международен връх на Гинес за тичане на 100 метра

Саркофагът на горгона Медуза се е намирал в Истанбул

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР