Сърбия смята да се намеси в проблема по прекъсването на

...
Сърбия смята да се намеси в проблема по прекъсването на
Коментари Харесай

Сърбия се намесва в решаването на проблема с корабоплаването по Дунав

Сърбия счита да се намеси в казуса по спирането на корабоплаването по река Дунав в България, поради който над милион тона въглища са блокирани, катонаправи опит да помогне за отстраняването му. Това сподели сръбският министър на строителството, трафика и инфраструктурата Томислав Момирович през днешния ден за РТС, представен от БГНЕС.

По думите му, за Сърбия спирането на корабоплаването по реката е огромен проблем. „ Имаме блокирани 1,2 милиона тона пшеница, 400 000 тона зърнени култури, голям брой първични материали за нашата железна и химическа индустрия “, добави Момирович.

„ Заедно с румънците ще правим интервенции, с цел да осигурим освен корабоплаването по Дунав, само че и достъп до пристанищата, като с това ще освободим освен въглищата, само че и зърнените култури “, изясни Момирович.

Българското държавно управление утвърди план на Споразумение за съдействие по техническата поддръжка на фарватера на река Дунав сред Министерството на превоза и известията на Република България и Министерството на строителството, превоза и инфраструктурата на Република Сърбия, както оповестиха от държавния пресцентър.

Документът планува съдействие в дейностите по техническата поддръжка на сектора от река Дунав, който е отговорност на Република България, в сериозните за корабоплаването браншове от фарватера в сектора сред км 610 и км 375.

Сръбската страна ще обезпечи техническите средства и нужните за осъществяването човешки, материални и финансови запаси.

От своя страна България се ангажира с подготовка на нужната техническа документи за драгирането, както и с осъществяването на контролни хидрографски измервания.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР