Сърбия ще изнася стоки за Китай без митоДвете страни градят

...
Сърбия ще изнася стоки за Китай без митоДвете страни градят
Коментари Харесай

29 споразумения подписани при визитата на Си в Белград

Сърбия ще изнася артикули за Китай без мито
Двете страни градят общественост със споделено бъдеще

Днес пишем история, разгласи Вучич

Споразумения за съдействие сред Китай и Сърбия - общо 29 на брой, бяха подписани през днешния ден по време на визитата на китайския президент Си Цзинпин в Белград, съобщи Ройтерс.

“Преди осем години Сърбия стана първи стратегически партьор на Китай в Централна и Източна Европа, а в този момент става първата европейска страна, с която ще градим общественост със споделено бъдеще ”, съобщи Си Цзинпин на конференция след подписванията.

“Днес пишем история ”, разгласи от своя страна домакинът му - сръбският президент Александър Вучич. Той уточни, че през 2021 година, 2022 година и 2023 година Китай е бил най-големият вложител в Сърбия и втори търговски сътрудник на страната (след Европейския съюз). “За последните 20 години износът ни (в Китай) се е нараснал 140 пъти, комерсиалният ни продан е повишен цели 8 пъти, а вложенията - 30 пъти ”, означи Вучич.

Той подсети и за подписаното предходната година съглашение за свободна търговия сред Сърбия и Китай, който влиза в действие на 1 юли. “Този контракт подсигурява бъдеще на страната ни. Гарантира пазар за нашите артикули и услуги. В идващите 10 години ще можем да изнасяме за Китай без мита съвсем 95% от стоките си ”, изброи сръбският президент.

Подписаните съглашения и меморандуми обгръщат съвсем всички области - инфраструктурата, търговията, науката, екологията, технологиите, културата, спорта.

Сръбският министър председател Милош Вучевич написа в профила си в Инстаграм, че тези съглашения са от извънредно значение за Сърбия и “днешният ден ще остане изписан със златни букви в историята на двустранните връзки ”.

Предишната среща на Вучич със Си бе предишния октомври в Пекин на третия конгрес “Един пояс, веднъж ”. Тогава двете страни подписаха 18 съглашения, в това число и съглашението за свободна търговия.

Преди да дойде в Белград Си посети Франция, където беседва с сътрудника си Еманюел Макрон. От сръбската столица китайският президент ще отлети за Унгария. Визитите тази седмица в европейски страни са първото пътешестване на Си на Стария континент за последните пет години. Делегацията му се състои от към 400 души.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР