Сърбия обича Си Дзинпин. Изглежда, че наистина го обича, пише

...
Сърбия обича Си Дзинпин. Изглежда, че наистина го обича, пише
Коментари Харесай

Сърбия към Си Дзинпин: Никой не ви почита колкото нас

Сърбия обича Си Дзинпин . Изглежда, че в действителност го обича, написа „ Politico “. Пристигането на китайския водач в Белград по време на втората част от европейската му обиколка провокира невъобразим възторг в Сърбия – страна, която постоянно е считана за един от най-верните съдружници на Китай в Европа.

„ Казах му, че като водач на велика мощ той ще бъде посрещнат с почитание по целия свят, само че почитта и любовта, които среща в нашата страна, не могат да бъдат усетени на никое място другаде, “, съобщи сръбският президент Александър Вучич след церемонията по посрещането пред „ Palata Srbije “ – комплекс с луксозен и обилен образ, останал от социалистическата ера, който постоянно се употребява за държавни визити.

Вучич също по този начин посочи, че що се отнася до съдействието с Китай , опциите са неограничени .

Сърбия се откроява като страна, която от години насам приветства на територия китайски вложения , като да вземем за пример построяването на Пупиновия мост през 2013 година Оттогава насам капиталовите начинания набъбнаха доста, в това число огромни инфраструктурни планове като автомагистрали, металургичния комбинат в Смедерево и минния басейн на китайската компания „ Зиджин “. Тези инициативи обаче костват скъпо на Сърбия, която е натрупала дългово задължение в размер на към 3,7 милиарда евро заради нормалната процедура, съгласно която китайските вложения постоянно са обвързани с кредитни схеми. Понастоящем тя е и единствената европейска страна, която търгува с китайски системи за противовъздушна защита, което повдига редица въпроси и провокации заради компликацията да ги интегрира в съществуващите си оръжейни системи.

Китайският водач Си Дзинпин посети публично Белград след двудневно посещаване във Франция и Будапеща. Той е провел полемики с френския президент Еманюел Макрон и с унгарския министър-председател Виктор Орбан, който също като Вучич, е бодил в очите на Запада.

Замяна на Русия с Китай

Посещението на Си Дзинпин беше извършено при организация със строги ограничения за сигурност , които на процедура доведоха до краткотрайно прекъсване на придвижването в сръбската столица, като на основни места по маршрута бяха мобилизирани близо 6500 служители на реда. Всичко това укрепва устрема на Сърбия да показва своята респект към задграничния водач и да изтъкне великолепието и тържествеността , съответстващи на задачата му да усили значимостта на Китай в очите на Запада.

Китайски флагове бяха издигнати в цялостен Белград, а към 50 рейса превозваха хора от разнообразни краища на страната до главното място на събитието в община Нови Белград. Рано тази заран опозиционните партии разпространиха прессъобщение, в което настояват, че чиновниците на сръбските държавни компании са били инструктирани да изоставен работа и да се причислят към голямата навалица, посрещаща Дзинпин.

Вчера проправителственият информативен бюлетин „ Politika “ разгласява на първа страница публикация , в която връзките сред двете страни се разказват като „ стоманени “ – термин, придобил известност в доста социалистически страни през 20-и век, защото се свързва с развиването на индустриализацията и работническата класа.

„ Китай и Сърбия имат сходни позиции по доста значими интернационалните и районни въпроси. Изправени пред интернационалната обстановка, изпълнена с промени и разтърсвания, ние би трябвало непрестанно да укрепваме координацията си и да се борим дружно за един пълноправен и спретнат многополюсен свят, “, разяснява Си Дзинпин .

Китайският водач акцентира още, че многополюсността е основен аспект от външнополитическата тактика на Китай – дефиниция, която постоянно служи като предлог за действителната и по този начин мечтана цел на настоящето управление на страната да оспори господстващото състояние на Съединени американски щати на международната политическа сцена. Сърбия, известна с околните си връзки с Русия и честите рецензии към политиката на Брюксел, се оказва потребен инструмент в този блян, макар скромните си размери и икономическо въздействие.

Политическа партия „ Единение “ за номера си в бюлетината за изборите: Избирателите ще улучат право в десетката с нас!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР