Сърбия има сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, корупцията

...
Сърбия има сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, корупцията
Коментари Харесай

САЩ: Сърбия има сериозни проблеми с корупцията, свободата на словото и правосъдието

„ Сърбия има съществени проблеми с независимостта на правосъдната система, корупцията в държавното управление и съществени ограничавания на свободата на изложение и печата “.

Това се споделя в отчета за правата на индивида, оповестен от Държавния департамент на Съединени американски щати, заяви „ Данас “.

Когато става въпрос за ограничавания на свободата на изложение и печата, Държавният департамент натъртва изключително на насилието, заканите за принуждение и правосъдните производства против публицисти.

Сред маркираните проблеми са трафикът на хора, насилието или заканите за принуждение, ориентирани към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, интерсексуални или други полови малцинства.

В него се показва, че съгласно доста наблюдаващи многочислени случаи на корупция, обществено и домашно принуждение, набези против гражданското общество и други злоупотреби са останали неразкрити и ненаказани, като се отбелязва, че държавното управление е подхванало стъпки за определяне, следствие, гонене и наказване на държавни чиновници и полицията, които са нарушили правата на индивида - след обществени изказвания за злоупотреби.

Посочва се, че самостоятелни интернационалните и локални неправителствени организации и надзорни органи са съобщили, че правосъдната система в Сърбия е обект на корупция и политическо въздействие, както и че държавни чиновници и депутати не престават обществено да разясняват следствия, правосъдни производства или работата на обособени съдии и прокурори.

Позовавайки се на отчета на Freedom House, Държавният департамент показва, че Сърбия е избрана като " временен или хибриден режим ". Отбелязва се и непрекъснатия и възходящ напън на държавното управление върху самостоятелни медийни къщи и публицисти, както и засилващата се доминация и операция на медиите, които произлизат от държавната компания Telekom Srbije.

В отчета се загатват самоналожената автоцензура измежду публицистите, затрудненият достъп на опозиционните водачи до медиите и финансите. Обърнато е внимание и на обстоятелството, че Регулаторният орган за електронни медии (РЕМ) е удължил с още 8 години лицензите за национално лъчение на малките екрани с проправителствена публицистична политика.

Критиките на опозиционни водачи и деятели на гражданското общество се отнасят до обстоятелството, че РЕМ не е ефикасен в работата си и че непрекъснато е на страната на ръководещата коалиция, което обезпечава несправедлива медийна среда. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР