Съпредседателят на ПП Кирил Петков даде заден за Николай Денков

...
Съпредседателят на ПП Кирил Петков даде заден за Николай Денков
Коментари Харесай

Кирил Петков даде заден за Денков. Но постави нови условия

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков даде заден за Николай Денков като външен министър, само че сложи нови условия на ГЕРБ в договарянията за кабинет.

" Акад. Денков изобщо не ни е значим като позиция външен министър, той е доста значим за Политическа партия - Демократична България. Но той не е значим за тази позиция. Готови сме да отстъпим всичко, с изключение на да дадем контрола на ГЕРБ за идващите 5 години. ", разяснява по Дарик радио през уикенда съпредседателят на Политическа партия Кирил Пенков.

Външният министър не е алена линия, акцентира той. По думите му от ПП-ДБ не имат вяра, че ръководството има задоволителна самодисциплина без европейски институции, с цел да доближи до промени.

“Колегите от ГЕРБ и Движение за права и свободи постоянно са по-мотивирани, когато външните сътрудници имат ясно мнение, че това, което вършим е вярно ”, уточни Петков.

Според Кирил Петков Денков е значим за партията, а не за съответната позиция “външен министър ”. На нея може да се гледа като на “инструмент ” за промените в прокуратурата, в правосъдната власт и в службите.

“Важно ни е да запазим опцията да координираме с европейските институции, не просто Кирил да се обажда на някой в Брюксел, а някой от позиция, тъй че да сме сигурни, че промените, които сме заложили, се случват ”.

Напрежението, което се следи напоследък измежду участниците в така наречен сглобка по линия на регулаторите, съгласно Петков съставлява вододелът в напъните на ПП-ДБ:

“Сега за пръв път се опитваме да създадем по този начин, че тази “зависима-независима ” система да бъде пропукана от институционалност и да бъдат поставени естествени хора там. Законово казахме добре, само че в този момент въпросът е хората, които ще влязат във Висш съдебен съвет и в прокурорската квота, в случай че те не престават да са подвластни, ние ще имаме номинална смяна и нулева ефикасна стратегия и жителите ще кажат - но, то нищо не ми се промени в живота ”, предвижда Петков.

Според него обществото би трябвало да одобри обстоятелството, че в страната има една “перманентна власт ”, която е най-малко ¾ от цялата власт, за която обаче не гласуваме. “В момента аз споделям по този начин - в случай че ние не създадем смяна в тази перманентна власт, няма смисъл ние да сме в политиката ”.

На въпрос за вътрешнопартийния разнобой и какъв е пътят на ПП-ДБ, които настояват, че няма да са част от тази система, Петков отговори, че двете партии стават ясни гаранции за назначенията в регулаторите, службите и правосъдната система. “Имаме голяма отговорност, в случай че инцидентно нашите сътрудници във властта решат, че и те са подготвени да предадат половината от контрола, който имат. Нашата отговорност е да запълним, с хора които не са “наши ”, хора които могат да пренебрегват кой ги избрал и кой им се обажда и да работят напред ”. Готови сме да отстъпим във всичко, с изключение на да дадем контрола на ГЕРБ и Движение за права и свободи ", сподели още Кирил Петков.

Петков изясни и по какъв начин вижда меморандума: " Това е една начална преговорна позиция, която може да бъде променяна и допълвана. "

“Това е отворена полемика, само че беше значимо да бъде обществена. Защото имам възприятието, че доста пъти в тези кулоарни изявления се хвърлят нещо като димки, които отвличат вниманието на хората, тъй че да не се приказва за действителните неща. "

" В случая ние ги сложихме на масата и сътрудниците реагираха остро, тъй като действително какво се случва - до момента имахме номинална стратегия, тя е значима, тъй като законите са значими. Да, гласувахме Конституцията, направихме доста хубави закони, само че в случай че те нямат кръв и плът и не бъдат облечени с действителни хора - остават едно благопожелание ”, сподели Петков.

Според него, предлагайки подписването на меморандума, от ПП-ДБ са споделили на сътрудниците си от ГЕРБ и Движение за права и свободи - “хора, в този момент би трябвало да създадем развой, в който не ние да спечелим, само че вие би трябвало да загубите власт ”.

Петков разкритикува изказванията на некоалиционните сътрудници, че с меморандума се цели завладяване на цялата власт. И попита риторично: “Въпросът е от кой сега я има, щом ние желаеме да я вземем? ”.

После самичък си отговори - съгласно съпредседателя на “Продължаваме смяната ” ГЕРБ и Движение за права и свободи държат действително 100% от властта в лицето на регулаторите, службите, правосъдната власт, администрацията и локалната власт.

“Ние написахме нещо, само че на втората страница. Ако ме слуша господин Борисов, да знае, че скърбя, че не го записах в първите 2 реда, тъй като той щеше да се ориентира по-лесно. Не желаеме политически лица в тези регулатори ”, уточни още веднъж Петков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР