САО ПАУЛО (АП) — Върховният съд на Бразилия единодушно гласува

...
САО ПАУЛО (АП) — Върховният съд на Бразилия единодушно гласува
Коментари Харесай

Върховният съд на Бразилия отхвърли тезата за военна намеса в символично гласуване за демокрация

САО ПАУЛО (АП) — Върховният съд на Бразилия единомислещо гласоподава в понеделник, че въоръжените сили нямат конституционни пълномощия да се намесват в разногласия сред държавните клонове, значително алегорично решение, ориентирано към подсилване на демокрацията след години на възходяща опасност от военна интервенция.

Решението на съда пристигна в отговор на мотив, който десният някогашен президент Жаир Болсонаро и неговите съдружници използваха през последните години. Те настояват, че член 142 от конституцията на Бразилия дава на военните по този начин наречената „ умеряваща власт “ сред изпълнителната, законодателната и правосъдната власт.

Болсонаро показа това пояснение на среща през април 2020 година със своите министри, като им сподели че всяка от трите сили може да изиска от въоръжените сили да подхващат дейности за възобновяване на реда в Бразилия. През годините по-късно плакатите, позоваващи се на член 142, станаха неизменима част от манифестации, призоваващи за военно завладяване – и приключи...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР