Само няколко хиляди суматрански орангутана оцеляват в разпокъсани джобове в

...
Само няколко хиляди суматрански орангутана оцеляват в разпокъсани джобове в
Коментари Харесай

Една история за критично застрашения суматрански орангутан

Само няколко хиляди суматрански орангутана оцеляват в разпокъсани джобове в северната част на острова, заради унищожаването на тропическите гори за засаждане на палмови дървета.

Всичко това се случва с цел да се създава повече по този начин търсеното палмово масло.

Тъй като хората навлизат все по-навътре в тропическата гора, случаите на спор с орангутани, които могат стигнат размери до над 1,80м. височина и да тежат до 90 кг, стават все по-често срещани.

Тази година през юли борнейския орангутан, също бе подложен в застрашения лист на изчезващите животни.

Палмовото масло се намира в към половината артикули на рафтовете на супермаркетите, в това число козметика, тоалетни такъми и храни.

То е доста по-евтин от другите масла, само че екологичните разноски са чудовищни.

В Индонезия и Малайзия орангутаните са изгубили 80 на 100 от местообитанието си единствено за 20 години, като от противозаконната сеч и големите горски пожари са изчезнали милиони хектари тропически гори.

Доклад от Greenpeace, оповестен предишния месец, свързва огромни интернационалните компании, в това число Nestlé, Unilever и Mondelez, с хиляди пожари в Индонезия от 2015 година

Тези компании употребяват палмово масло в артикули, в това число Kit Kats, шоколадови бонбони Cadbury и шампоан Dove.

Наскоро бе открит суматрански орангутан, тежко ранен с 24 сачми от пушка в тялото и 16 в главата, на индонезийския остров Суматра.

Сега лекуват раните му, които са го оставили кьорав, а ветеринарите са оптимисти, че животното може да оцелее.

25-годишният маймуна, която носи името Пагу, беше открита предходната седмица в четвъртък в селището Gampong Teungoh, в северозападна Суматра.

Ветеринарният доктор в Суматранската стратегия за запазване на орангутаните, Meuthya Sr, сподели пред thejakartapost:

„ Ще подлагаме Пагу на интензивно лекуване, до момента в който той оздравее. Отначало се надявахме, че очите на Пагу не са изцяло развалени или най-малко едното око към момента да действа, само че за жалост установихме, че Пагу остава кьорав вечно “, сподели тя.

Това не е първият сходен случай. През март бе открита женски орангутан на име Хоуп със 74 сачми от въздушна пушка в тялото.

През последните 10 години от организациите за запазване на дивата природа лекуват към 20 орангутани, убити с въздушни пушки, няколко от които са починали от пострадванията си.

В Индонезия всеки, който бъде заловен да нападна орангутан, може да бъде затворен до пет години и да бъде санкциониран до 100 милиона рупия (това са близо 13 хиляди лева).


Отдели 2 секунди от времето си и се запиши за най-горещият бюлетин на Spiritell.

100% гратис!

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР