Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара

...
Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара
Коментари Харесай

Антъни Блинкен към Киев: Имате зелена светлина от САЩ за удари срещу цели в Русия с американски оръжия

Съединените щати ще дават на Украйна спомагателни 2 милиарда $ външно военно финансиране, сподели в сряда държавният секретар Антъни Блинкън, представен от Ройтерс.
 
Той приказва на взаимна конференция в Киев дружно с украинския външен министър Дмитро Кулеба, като добави, че поддръжката ще бъде ориентирана към вложение в индустриалната база на Украйна.
 
Блинкън сподели, че Вашингтон и Киев ще подпишат двустранно съглашение за гаранции за сигурност през идващите седмици.
 
Според него " сложната работа " по подготовката на съглашението към този момент е завършила. " Мисля, че доста скоро ще приключим правенето на текста на съглашението. (...) Вярвам, че ще можем да подпишем това съглашение след няколко седмици ", сподели Блинкен на конференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Киев.
 
Според държавния секретар на Съединени американски щати съглашението ще планува разпределяне на помощ на Украйна за идващото десетилетие. Блинкен също повтори, че Съединените щати са съсредоточени върху изпращането на ракетни системи Patriot и други сериозни средства за противовъздушна защита в Украйна.
 
По-рано Bloomberg написа, базирайки се на източници, че Съединени американски щати обмислят опцията да изпратят още една батарея Patriot в Киев дружно с радари.
 
Блинкън също означи, че Съединени американски щати не приканват Украйна да нанася удари по цели на съветска територия с оръжия, доставени от Вашингтон, само че считат, че Киев би трябвало самичък да вземе решение за това.
 
Във вторник Блинкен изнесе тирада в Киевския политехнически университет в която сподели, че Съединени американски щати ще стоят до Украйна, до момента в който не бъде обезпечен нейният суверенитет в региона на сигурността. Той също съобщи, че Русия би трябвало да заплати за това, което унищожи, а Съединени американски щати имат намерение да конфискуват замразени съветски активи, с цел да създадат това.
 
Той напомни, че преди година в Хелзинки е изнесъл тирада, в която сподели че експанзията на Владимир Путин против Украйна е стратегически неуспех. Той повдигна тематиката още веднъж в новата си тирада и похвали " стратегическия триумф " на Украйна.
 
Блинкен изброи такива триумфи като подписани двустранни съглашения с гаранции за помощ на Украйна от дузина страни, задълбочаването на съдействието ѝ с НАТО и откриването на корабен маршрут за експорт на зърно през черноморските пристанища.
 
Всичко това, съгласно Блинкен, допуска, че Украйна в последна сметка ще завоюва, а последователите на известната теза, че времето е на страната на Путин, бъркат.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР