Съединените щати предупредиха тихоокеанските страни да не оказват помощ на

...
Съединените щати предупредиха тихоокеанските страни да не оказват помощ на
Коментари Харесай

САЩ се разтревожиха от китайската полиция в Кирибати

Съединените щати предизвестиха тихоокеанските страни да не оказват помощ на китайските сили за сигурност, оповестява " Ройтерс ".

Предупреждението идва, откакто стана ясно, че китайската полиция работи в отдалечената страна Кирибати, прилежаща на Хаваите.

Миналата седмица изпълняващият длъжността полицейски комисар на Кирибати Йери Аритиера съобщи, че китайски униформени чиновници вземат участие в публичната полиция и в стратегия за база данни за закононарушения.

Новината идва в миг, когато Пекин възобновява напъните си за разширение на връзките за сигурност на тихоокеанските острови в засилващо се съревнование със Съединените щати.

" Не считаме, че внасянето на сили за сигурност от Китайската национална република ще помогне на някоя тихоокеанска островна страна. Напротив, това рискува да подхранва районно и интернационално напрежение ", акцентира представител на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Той добави, че Вашингтон не толерира " отвъднационалните репресивни старания " на Китай, в това число опитите му да сътвори полицейски сектори по света.

" Загрижени сме за евентуалните последствия, които споразуменията за сигурност и обвързваното със сигурността киберсътрудничество с КНР може да имат за автономията на която и да е тихоокеанска островна страна ", уточни представителят.

Кирибати - страна със 115 000 поданици, се счита за стратегическа, макар че е дребна, защото е относително покрай Хаваите (нейният непосредствен остров е на 2160 км южно от Хонолулу)и управлява една от най-големите изключителни стопански зони в света, обхващаща над 3,5 милиона квадратни километра от Тихоокеанския район. На територията ѝ е ситуирана японска сателитна станция за следене.

Китай разгласи проекти за възобновяване на американска военна писта от Втората международна война на остров Кантон в Кирибати, което разтревожи Съединени американски щати.

Съединените щати се опълчиха на намерението, оповестено през октомври, за възобновяване на пистата на остров Кантон - някогашна военна база на Съединени американски щати, и обявиха, че желаят да разкрият посолство в Кирибати.

Действащият полицейски комисар на Кирибати Аритиера съобщи, че страната е поискала полицейска помощ от Китай през 2022 година, само че не е оголен китайски полицейски сектор. Няколко китайски служители на реда дойдоха предходната година на шестмесечна ротация.

Източник от китайското посолство удостовери, че униформените чиновници работят в Кирибати, само че разясни, че Китай не е основал полицейски сектор там.

Усилията на Китай да подписа общорегионално съглашение за сигурност и търговия в района, където той е главен инфраструктурен заемодател, бяха отхвърлени от Форума на тихоокеанските острови през 2022 година

Пекин обаче разположи своя полиция на Соломоновите острови през 2022 година след скрито съглашение за сигурност, разкритикувано от Вашингтон и Канбера като подкопаващо районната непоклатимост.

На собствен ред Папуа Нова Гвинея - най-голямата тихоокеанска островна страна, съобщи по-рано този месец, че няма да одобри предлагането на Китай за полицейска помощ и технология за наблюдаване, откакто новината, че води договаряния за полицейско съглашение с Пекин провокира рецензии от страна на обичайни сътрудници по сигурността - Съединените щати и Австралия.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР