Съединените щати наложиха вето на резолюция на ООН, призоваваща за

...
Съединените щати наложиха вето на резолюция на ООН, призоваваща за
Коментари Харесай

САЩ наложиха вето върху резолюцията на Алжир за прекратяване на конфликта в Газа

Съединените щати постановиха несъгласие на резолюция на Организация на обединените нации, призоваваща за неотложно преустановяване на огъня в Газа. Това не бе изненада, защото по-рано от Вашингтон към този момент бяха алармирали за желанието си. От своя страна обаче те предложиха своя лична проекторезолюция, която за първи път приканва за " краткотрайно преустановяване на огъня " в спора. Тя също по този начин предизвестява Израел да не стартира атака на Рафа.

Китай остро разкритикува Съединените щати за налагането на несъгласие. Пекин съобщи, че този ход изпраща " неправилно обръщение " и на процедура дава " зелена светлина за изтъквам продължаващото кръвопролитие ". Съюзниците на Вашингтон също разкритикуваха този ход. Френският делегат на Организация на обединените нации Никола дьо Ривиер изрази страдание, че предлагането не е било признато " поради пагубната обстановка на място ". 

 
Нетърпеливи сме да продължим да работим със Съвета по това предложение, което ще докара до краткотрайно преустановяване на огъня допустимо най-скоро. То е въз основа на формулата за освобождение на всички заложници, и което ще обезпечи помощ в ръцете на палестинците, които толкоз обезверено се нуждаят от нея.
Линда Томас-Грийнфийлд, дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации

По данни на ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето на палестинската територия, израелската военна акция е довела до гибелта на над 29 000 души в Газа. От своя страна обаче министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху съобщи, че е " решен да продължи войната, до момента в който страната му не реализира всички нейни цели ". Той добави, че никакъв напън не може да го промени. 

 
Върху Израел се оказва огромен напън от страната и чужбина да спре войната, преди да реализираме всички нейни цели, в това число договорка непременно за освобождение на заложниците. Наистина желаеме да реализираме още едно освобождение и също по този начин сме подготвени да извървим дълъг път. Не сме подготвени обаче да платим каквато и да е цена, която Хамас желае от нас.
Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Повече от един милион разселени палестинци - към половината от популацията на Ивицата - живеят в Рафа. Това става откакто са били принудени да потърсят леговище там. Южният град, който граничи с Египет, бе дом на едвам 250 000 души преди войната.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР