Съдията от Върховния административен съд, Хайгухи Бодикян, жена на заместник

...
Съдията от Върховния административен съд, Хайгухи Бодикян, жена на заместник
Коментари Харесай

Съдия в конфликт на интереси решава дело за АМ Струма в полза на зелените


Съдията от Върховния административен съд, Хайгухи Бодикян, жена на заместител министъра на екологията, Николай Сиджимов, назначен от квота на партия " Зелено придвижване ", издава спорно правосъдно решение срещу Министерството на околната среда и водите, в интерес на еколозите.

На 12 януари Върховният административен съд излезе с решение, обвързвано с довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле. То е по едно от поредицата от 9 каузи формирани по тъжби на екологичното съдружие " За дива природа Балкани ", представлявано от Андрей Ковачев - някогашен основен консултант в Министерството на околната среда и водите на Борислав Сандов и Тома Белев.

От над 20 години еколозите по всякакъв начин се пробват да провалят плана за автомагистрала, като всичките техни неправителствени организации лобират за 15 км тунел в Кресненското дефиле, зад който стоят ползите на швейцарска компания.

Семейните обвързаности на зелените

Съдия-докладчик по въпросното дело е Хайгухи Бодикян. Тя живее на фамилни начала с сегашния заместител министър на екологията - Николай Сиджимов. Той е на този пост от квотата на партията „ Зелено придвижване “, част от обединението „ Демократична България “. Сиджимов е техният човек в ръководството на Министерство на околната среда и водите, и посредством него те въздействат при взимане на решения в региона на екологията.

От няколко месеца съпредседател на партията е Тома Белев. Той е партиен началник на Сиджимов, и от Белев зависи дали при ротацията Сиджимов ще остане заместител министър. Всъщност Сиджимов наследява поста на Белев, като ресорът му е обвързван с биоразнообразието и оттам с Оценките за влияние на околната среда(ОВОС), екологичните оценки и оценките за съгласуемост за зоните по Натура. Тоест, няма план, без значение дали е частен, общински или държавен, върху който Сиджимов да не може да въздейства.

Водачите на зелените са обвързани в комплицирани финансово - фамилно - другарски връзки. Съпругата на Белев, Веселина Кавръкова, е дълготраен представител за България на швейцарската частна неправителствена организация „ WWF-Световен фонд за дивата природа “. В нея взе участие и Катерина Раковска, жена на Андрей Ковачев. За WWF работят и някогашният екоминистър Борислав Сандов, както и някогашният народен представител Александър Дунчев.

Почти няма важен инфраструктурен план, който да не е обжалван от WWF. Пример за това е Оценка на въздействието върху околната среда на тунела под Шипка и доста други. Същевременно швейцарската неправителствена организация е адресат на големи суми по грантови схеми и публични поръчки.

Сегашният зам. министър на околната среда и водите, Николай Сиджимов, е същият Неправителствени организации деятел като Тома Белев. Той също е роден в Кърджали и приоритет в кариерата му е присъединяване в неправителствени организации. Дори и сега е член и представляващ няколко Неправителствени организации, което е тежко нарушаване на закона.

Паралелно с това Сиджимов има и политически упоритости. Бил е член на „ Демократическата партия “ и заместител ръководител на „ Съюз на демократичните сили Сливен “. Сега е член на „ Зелено придвижване “, на което ръководител е Тома Белев.

Връзките сред съпрузите Сиджимов-Бодикян, Белев-Кавръкова и Ковачев-Раковска се трансформират в нещо пораждащо обосновани подозрения за съществуването на тъй наречените " зелен октопод ".

Фактите по делото

Андрей Ковачев подава тъжба в Софийския административен съд против едно решение на Министерство на околната среда и водите, обвързвано с към този момент построения нов пътен възел Кресна, част от Автомагистрала Струма.

Съдиите от АССГ оставят жалбата без разглеждане, тъй като считат, че „ Сдружение за дива природата Балкани “ не е заинтригувано лице и по никакъв метод актът на Министерство на околната среда и водите не визира ползите на неправителствената организация . Още повече, поради сходни проблеми, има решение на Конституционния съд от 2020г.

Ковачев незабавно апелира пред Върховен административен съд, тъй като таксата за Неправителствени организации е единствено 10 лева. Делото, на инцидентен принцип, е разпределено на съдия-докладчик Хайгухи Бодикян, която е брачна половинка на зам. министъра на екологията Сиджимов - непосредствен по персонална, неправителствена и партийна линия с Ковачев.

Вместо арбитър Бодикян да си даде отказ, както е правила няколко пъти в последно време по каузи, свързани с Министерство на околната среда и водите, тя взема решение да взе участие тъкмо в това дело.

Съдебното решение, несъмнено, е в интерес на „ Сдружение за дива природа Балкани “ на Андрей Ковачев. Освен това доста подозрително е, че решението тъкмо по това дело е качено на уеб страницата на Върховният административен, целейки е да се даде медийна гласност, както и се получи.

Политическа конспирация

Веднага откакто Тома Белев беше определен за съпредседател на „ Зелено придвижване “, партията излезе с декларация, че смъква политическото си доверие от настоящия министър Юлиян Попов. В прессъобщение са изброени 19 точки, по които зелените упрекват Попов за несвършена работа. Изброените случаи са такива, че за множеството трябват най-малко едно десетилетие да се решат, а не за 5 месеца, колкото Попов е министър. Още повече, огромна част от тях е трябвало да бъдат решени до момента в който Сандов и Белев управляваха Министерство на околната среда и водите.

Атаката на Тома Белев против Попов е явно тенденциозна, като зелените непрестанно го бойкотират. Белев желае да се върне в МОСВ като министър, зам. министър или да постави на този пост негов доближен, какъвто е Николай Сиджимов. За тази цел употребява всяка опция за въздействие и присъствие в медиите, без значение дали са правосъдни решения, или декларация срещу Десислава Атанасова. Зелените всячески се пробват да вдигнат спадналото си въздействие в обществото и политиката, с цел да овладеят още веднъж Министерството на околната среда и водите и да ръководят запас от над 3 милиарда евро.

Овладявайки Министерство на околната среда и водите зелените ще вземат решение ориста на всички капиталови планове, в това число частни вложения, като позволяват едни(както Белев е правил преди) и стопират други.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР