Съдът отсъди в полза на Община Габрово по делото срещу

...
Съдът отсъди в полза на Община Габрово по делото срещу
Коментари Харесай

Спънка по пътя към бъдещия тунел под Шипка отпадна

Съдът отсъди в интерес на Община Габрово по делото против приемането на Плана за ръководство на Природен парк " Българка ". Решението на Върховия Административен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Планът за ръководство на парка беше утвърден от Министерски съвет в предпоследния работен ден на 2021 година. Кметът на Габрово Таня Христова апелира това решение на държавното управление, поради вписаните в Плана рестрикции за зоната, в която попада бъдещия тунел под Шипка, и множеството безпринципни дейности по неговото приемане.

Там беше записано, че се забранява  " … всякакво ново строителство, с изключение на водохващания за питейни потребности, пречиствателни уреди, здания и уреди за потребностите на ръководство на парка и възобновяване на биологичното многообразие, архитектурни детайли, свързани с туризма и сигурността на посетителите, както и ремонт, преустрояване и реорганизация на съществуващите здания и уреди ".

Последното поставяше под подозрение реализирането на финалния стадий от обхода на Габрово, а точно тунелът под Шипка, като също така вкарваше и ограничавания по-рестриктивни от плануваните в законите, които регламентират дейностите в естествените паркове. Така Планът застрашаваше както построяването на тунела, по този начин и част от капиталовите планове в местността Узана.

На 01.04.2024 година Върховният Административен съд /ВАС/ удостовери, че решенето на Министерския съвет за приемане на План за ръководство на естествен парк " Българка " е незаконосъобразно. Магистратите се стимулират с позволени основни административни нарушавания и смятат, че цялата процедура по приемането на Плана за ръководство на парка е следвало да бъде повторена, преди внасянето Министерския съвет. Те смятат също, че не е спазено условието за осъществяване на преценка на нуждата от осъществяване на екологична оценка на проекта, както и че са налице неясноти във връзка с действия, свързани с планувани инфраструктурни планове.

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР