Събитието Технологии за ранно предупреждение от ново поколение в действие

...
Събитието Технологии за ранно предупреждение от ново поколение в действие
Коментари Харесай

Иновативни български технологии за ранно известяване при бедствия представиха на КОП28 в Дубай

Събитието " Технологии за ранно предизвестие от ново потомство в деяние " бе отдадено на сигурността и по-доброто здраве и богатство, негов модератор беше капитан I сан проф. Мирослав Цветков от Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) във Варна. То се организира в деня, отдаден от уредниците на КОП28 на здравето и въздействието на климатичните промени върху живота на хората.

Министерството на нововъведенията и растежа работи с няколко финансови инструмента, които обезпечават финансиране за планове, свързани със зеления преход, сподели заместител министърът на нововъведенията и растежа Георги Ангелов. Подготвя се и нов финансов инструмент, който ще поддържа " зелени " планове, добави той.

Светът се изправя пред нови провокации, откакто претърпя пандемията от новия ковид и здравните системи по света се пробват да ги посрещнат с лимитирани и застаряващи човешки запаси, борейки се с ред закани - от войни до естествени бедствия, сподели доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор. Затова новаторските решения за цифрова промяна в опазването на здравето могат да играят огромна роля при посрещането на провокациите, добави той.

Видеообръщение към участниците в събитието насочи и Томас Скордас от Генерална дирекция Комуникационни мрежи, наличие и технологии на Европейската комисия. Той акцентира, че Европейската комисия има предпочитание да поддържа планове в региона на квантовите технологии, които имат капацитет.

Два български плана в границите на европейска мрежа в тази област показа Светослав Моллов, началник Технологичен трансфер и комерсиализация в Център за подготвеност Квазар. Единият е обвързван с метрото на София, а другият - на връзка сред София и Кулата. Проектите са част от самодейността " Европейска квантова информационна инфраструктура " (EuroQCI), сподели Моллов.

Проф.Климент Найденов, декан на Геолого-географския факултет на Софийски университет " Св.Климент Охридски " (СУ) показа работата на откриватели от факултета по плана " Solar cities ". В партньорство със Столична община се снимат и маркират постройките и покривите, с цел да може да се подберат 2000 здания, върху чиито покриви да се се изградят електросистеми със слънчеви панели. Гражданите ще бъдат осведомени за потенциала на системите и за количеството сила, с цел да вземат осведомено решение, сподели проф. Найденов. Друг план на експертите от СУ е Urban heat island, който оказва помощ за определяне на градските зони с разлика сред температурата на въздуха и температурите сред постройките . Това ще помогне за дейности за подкрепяне на живеещите. Лошите условия в тези градски " топлинни острови " обострят сърдечни и други хронични болести и предизвикват значително смъртни случай, сподели проф. Найденов.

Софтуер, създаден от Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ), е оказал помощ при преодоляване на последствията от земетресението в Турция през февруари т.г., както и за оценка на обстановката в Нова Каховка, Украйна, сподели проф. Мирослав Цветков. Той показани софтуерни приложения, основани на сателитни данни, показващи вероятностите за настъпване на сериозни събития, породени от естествени бедствия. Във ВВМУ е създадено и компютърно приложение за замърсяването на Черно море.

Райчо Райчев, основател и основен изпълнителен шеф на " Ендуросат " - един от най-бързо разрастващите се производители на наносателити в света и водещ шеф в галактическата промишленост на България, заяви, че компанията създава нова инфраструктура за следене на здравните и бедствени обстановки. Наблюдението ще оказва помощ на управляващите да работят и да пазят от естествени бедствия. Работи се и върху нови спътници, които с камери засичат промени в околната среда и придвижването на хора. Първите два спътника с сходни функционалности се чака да бъдат изведени в орбита следващата година. Това изцяло ще предефинира връзките сред бизнеса и страната, в опазването на здравето - когато приказваме за вируси и водна сигурност, всичко ще може да се следи от въздуха, сподели той.

Идеите за идна рационализация на системата за незабавни услуги 112 показа в българския павилион в Дубай Георги Георгиев, изпълнителен шеф на " Ентърпрайз комюникейшънс груп България ". Тя ще интегрира нови технологии в услугата, хората ще получават освен позвъняване, само че и данни, видео и информация за местонахождение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР