Събарянето на оградата на къщата на бул. Сливница 20 и

...
Събарянето на оградата на къщата на бул. Сливница 20 и
Коментари Харесай

Министерство на културата: Премахването на оградата на къщата на бул. Сливница 20 е допустимо

Събарянето на оградата на къщата на бул. " Сливница " 20 и ул. " Петко Каравелов “ 1 във Варна е възможно, тъй като тя не е достоверна, заяви БНР.

Това е записано в съгласувателното мнение на Министерството на културата (МК) към плановата документи. 

Уточнението е по отношение на запитване до Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) на Радио Варна и публичния интерес относно разрушаването на оградата към постройката монумент на културата с административен адрес на ул. " Петко Каравелов " 1 и бул. " Сливница " 20. 

Сградата, в която дълги години се обитаваше банка, обратно в годините приюти първия офис на някогашия Съюз на демократичните сили след 1989 година, а още преди този момент в нея дълго време беше една от централите на Българска комунистическа партия.

В Националния държавен списък на НИНКН се съхранява частична информация за постройката, показват от института в отговор на запитването по кое време тъкмо е построена оградата и въз основа на какви документи се съди коя част от нея по кое време е построена?

Архивната фотодокументация демонстрира, че оградата е променяна през годините, показват от НИНКН:

1. На фотоси, оповестени във вестник през 1930 г. в реклама на архитектурното бюро на арх. Стефан Попов, се вижда, че достоверната ограда не е била на регулационна линия, построена е с колони, с различнa височина и бетонни шапки. Няколко години след построяването й е пристроена от север.

2. На фотография от 1940-те години, когато бул. " Сливница “, тогава бул. " Георги Димитров “ към момента не е бил пешеходен, методът към постройката се осъществявал през по-малка врата от ковано желязо, вдигната от равнището на улицата и тротоара.

3. В документи от 1994 г. за адаптиране на постройката към функционалностите на банка е изработен план за преустрояване на ВиК и ел. съоръжения, на оградните зидове и достъпа до парцела, както и на водното огледало.

След поредицата намеси оградата е изгубила достоверния си тип, прецизират специалистите на института.

Проектната документи е направена на база Виза за изследване и планиране от Главния проектант на Община Варна, издадена на 03.06.2019 година за " Промяна предназначението на постройка на " Булбанк “ АД в ресторант със сервизни пространства, офиси и зимна градина в дворната част на парцела “ в ПИ 10135.15.08.104, представляващ УПИ III – 3, кв. 711, по проекта на 3 м. р., ул. " Петко Каравелов “ №1, гр. Варна за първи стадий – проект за слагане на преместваемо железно оборудване – зимна градина (и скица за слагане на преместваем обект- зимна градина).

Според отговора, получен от Радио Варна, планът планува слагане на преместваемо железно оборудване - зимна градина с потребна повърхност 293 кв. м, ситуирано в дворната част на парцела, с изчистена планова скица. 

" Фасадите на преместваемия обект са решени по този начин, че постройката - единична недвижима културна полезност (ЕНКЦ), да бъде образно възприемана в нейната целокупност и да са в естетика с архитектурната стойност на постройката. Това се реализира посредством равномерност на колоните, отваряеми по вертикала фасадни витрини и преносими покривни системи, прозирни и ажурни детайли. Използваните в зимната градина материали са естествени – метал, стъкло, зеленина, настилка от клинкерни плочи. Предвиденото озеленяване е с храстова растителност по целият периметър на зимната градина, както и по калканната стена на оградния дувар към двора на прилежащия аграрен парцел ".

От НИНКН показват още, че не разполагат с информация по кое време е построен фонтанът, който се обитаваше в двора на парцела.

" Водопроводната система в гр. Варна обаче е основана след 1932 година съгласно изявления във Варненски общински вестник. Това значи, че при строителството на постройката в парцела не би могло да има завършена водна повърхност и тя е обособена на по-късен стадий.

От цитирания към този момент план от 1994 година излиза наяве, че до оня миг на мястото е имало водно огледало, а не шадраван. Проектът за преустройството от 1994 година планува замяна на облицовката към съществуващото водно огледало с гранитна ". 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР