С временна организация на движението ще бъде отворен участъкът между

...
С временна организация на движението ще бъде отворен участъкът между
Коментари Харесай

Трафикът между Мездра и Лютидол ще бъде пуснат с временна организация

С краткотрайна организация на придвижването ще бъде отворен секторът сред Мездра и Лютидол, който е част от скоростния път Видин – Ботевград. Това ще се случи в средата на февруари, съобщи районният министър Андрей Цеков, представен от пресцентъра на ведомството.

Припомняме, че въпросният 12-километров сектор сред Мездра и Лютидол се модернизира от юни предходната година, като придвижването там сега е затворено. Първоначално Агенция „ Пътна инфраструктура “ разгласи, че придвижването ще бъде обновено през декември, само че след това срокът бе продължен доникъде на януари.

От изявлението на министъра в този момент излиза наяве, че новият период към този момент е 15 февруари. Цеков показва, че все още физическото осъществяване на трасето е 65%. След като бъде пуснато придвижването на леки и товарни коли, ще остане построяването на двата огромни пътни възела на две равнища – при Мездра и Дърманци, които ще бъдат подготвени до края на тази година.

Председателят на АПИ инж. Ясен Йорданов посочи, че строящият се сектор ще бъде отворен отчасти, като придвижването ще минава както по остарелия, по този начин и по новия път. Около 5 км ще е придвижването по новото трасе с две ленти, а сред Ребърково и Мездра ще се пътува в двете посоки в едно платно. Ще се наложи обаче пътят да бъде затворен още един път поради построяването на пътните възли при Мездра и Дърманци, добави инж. Йорданов.
Целият сектор сред Мездра и Ботевград
Уверен съм, че до края на 2024 година цялото осъвременено трасе от Ботевград до Мездра ще бъде пуснато за придвижване ", съобщи министър Цеков.

Той показва, че построяването на пътния сектор е станал жертва на безвремието, първо поради пандемията от коронавирус, а по-късно и от последвалите политически рецесии в страната.

По думите му всеобщото строителство по всички сектори от плана е почнало през последната година при изискване, че още в края на 2020 година за  сектора сред Мездра и Ботевград е взето решение за препроектиране на заложените в началото като кръгови кръстовища с такива на две равнища.

Близо 3 години по тях не се е работило, което наложи още при започване на нашето ръководство да действаме подробните устройствени проекти и целия капиталов план. Дейности, които лишават сред 7 и 9 месеца ", означи министър Цеков.

Припомняме, че предходната година някогашният районен министър откри за придвижване 7.5-километровата права сред Новачене и Скравена от скоростния път Видин – Ботевград със спортна кола.
Участъка сред Враца и Монтана
Регионалният министър разяснява още, че друга част от пътя Видин - Ботевград – сред Враца и Монтана е бил пропуснат от страната. От 2013 година за него до момента не е разпознато ново трасе. Затова през декември 2023 година е оповестена социална поръчка за абстрактен план и цялостни геоложки изследвания за планиране за него и за обхода на Враца, който да се разшири с две ленти и да стане с габарит на скоростен път.

Предстои да бъде оповестена социална поръчка и за ремонт на пътя сред Враца и Мездра, който ще бъде на инженеринг. Той е заложен в капиталовата стратегия на АПИ за 2024-2026 година Тя планува главен ремонт на 244 км пътна инфраструктура и настоящ ремонт на 83 км републикански пътища, както и на 9 пътни уреди в област Враца.
Ремонтите в област Враца
Още през тази година ще стартира главен ремонт на трасето Враца - Оряхово. За него има определен архитект, следва избор на реализатор. Проектът за модернизацията му е от стратегическо значение, с цел да може да се направи съвременен път до пристанището на Оряхово. Заложени са средства за абстрактен план, поръчката ще се разгласи идващите месеци. Предвиден е и обходен път на Оряхово. За финансирането му АПИ кандидатства по Програма „ Развитие на районите ". Стойността на плана е 57 млн. лева

Пътят Плевен - Враца е очакван за настоящ ремонт. АПИ обаче ще направи инспекция и ще реши дали в обособени сектори не е необходим главен ремонт, сподели още районният министър.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР