С театрално представление, изложба, игри за деца и много изненади

...
С театрално представление, изложба, игри за деца и много изненади
Коментари Харесай

Театрално представление, изложба, игри за деца и много изненади за Международния ден на лешояда в Маджарово


С театрално зрелище, галерия, игри за деца и доста изненади ще отбележим Международния ден на лешоядите в Маджарово на 7-ми септември, събота. Традиционно този ден се празнува всяка първа събота от месец септември и има за цел да увеличи информираността и ангажираността на необятната общност по отношение на потребността и изгодите от опазването на тези птици. Екологичната роля, която лешоядите имат в природата, дава незаменима услуга за останалия жив свят – те са санитарите на природата, които стопират разпространяването на заразни заболявания по животните и хората.

Тази година стратегия ще стартира ден по-рано, на 6-ти септемви с формалното разкриване на изложбата „ Властелините на Родопите “, което ще се организира в градския парк на Маджарово от 18ч. Изложбата показва дивата природа в Източните Родопи: едно от последните непокътнати девствени кътчета на Европа. Както самото име подсказва, фокусът на изложбата „ Властелините на Родопите “ ще бъде подложен върху белоглавите и черните лешояди, известни още като властелините на родопското небе. Посетителите ще могат да видят още фотоси на спиращи дъха пейзажи, прелестни бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и да научат повече за завърналите се през последни години зубри и диви коне.

За пръв път и особено за Дните на лешояда в събота (7-ми септември) от 20 ч. в природозащитен център „ Източни Родопи “ ще се играе и театралното зрелище „ Приятно ми е, Ива “. „ Приятно ми е, Ива “ е моноспектакъл, награден с две театрални оценки „ Икар “ - за драматургичен текст и за водеща женска роля. Представлението е доста персонално – споделя се за живота на актрисата публицист и драматург. В спектакъла ще научим каква е връзката сред популацията на лешоядите и всекидневието на рекламния шеф на огромно списание. В него още веднъж персонално и с доста комизъм се показват първите запознанства и повторни срещите на авторката с природозащитници, фенове на дивата природа и доброволци, които от години работят в Източни Родопи за опазването заплашен тип лешояди в Родопите.

През цялото време в центъра ще са на разположениеигри за дребните, които ще им оказват помощ да надникнат в тайния живот на лешоядите и да преживеят проблемите и провокациите, пред които се сблъскват редките птици всекидневно. Специално за празника ще има и Дни на отворените порти в Природозащитен център „ Източни Родопи “. На т-ми искащите ще могат да прегледат гратис в избрани часове изложбената зала и да научат повече за живота на лешоядите. Малки и огромни ще могат да се снима със таблата и да влезят в тялото или под крилата на обичания си лешояд.

В предишното в България са гнездили четири типа лешояда – космат, черен, белоглав и египетски. Днес могат да се видят единствено белоглавият и египетският лешояд, а ние интензивно работим за връщането на още един тип – черния лешояд.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР