С приключването на продължилия 77 години период на почти непрекъснат

...
С приключването на продължилия 77 години период на почти непрекъснат
Коментари Харесай

Светът беше променен, може би завинаги, от войната в Украйна

С приключването на траялия 77 години интервал на съвсем непрестанен мир в Европа войната в Украйна влезе като повратна точка в историята, както зората на нуклеарната ера и пилотираните галактически полети.

* * *

На 16 юли 1945 година нагорещен облак с формата на гъба в Ню Мексико оповестява зората на нуклеарната ера. На 20 юли 1969 година Нийл Армстронг прави дребна крачка и голям скок в лунния прахуляк.

На 24 февруари 2022 година съветският президент Владимир Путин унищожава международния ред и с нашествието си в в Украйна поставя завършек на 77 години на съвсем непрестанен мир в Европа, като по този метод нарушава доставките на храна, която тя създава за доста от 8-те милиарда хора на планетата.

Това са повратни точки в международната история, преломни моменти, които ще бъдат преподавани в учебните заведения през бъдещите десетилетия. Всичко се промени, освен животът на хората, само че и траекториите на човечеството. Отзвукът от това ще се усеща в обозримо бъдеще в цели континенти.

Инвазията на Русия, убийствата и осакатяванията бързо прибавиха Мариупол, Буча и други украински имена към дългия лист на градове и села в Европа, свързани с насилието на войната: Дрезден, Сребреница, нацисткото кръвопролитие в Орадур сюр Глан, в случай че споменем единствено няколко от тях.

И на фона на продължаващите съвсем половин година сражения с десетки хиляди починали и ранени от двете страни, тежки нарушавания на доставките на сила, храна и на финансовата непоклатимост, светът към този момент не е същият .

Сирените за въздушна паника, чийто писък постоянно звучи над украинските градове, не се чуват в Париж или Берлин, само че генерации европейци, израснали, познавайки само мира, бяха брутално събудени и схванаха както неговата цена, по този начин и неговата накърнимост.

Подновяването на войната в Европа и нуждата да се вземе страна – за самозапазване и отстояване на положителното против злото – също доведоха до смяна в геополитическата тектоника на света, както и в връзките сред страните.

Някои от тях в този момент съвсем не приказват с Русия. Някои от тях се сплотиха. Други, по-специално в Африка, желаят да избегнат да бъдат въвлечени в разрива сред Русия и Запада. Някои от тях не желаят да застрашат доставките на храна, сила, сигурността и приходите. Русия и западните страни работят – още веднъж по-специално в Африка – с цел да убедят колебаещите се да вземат страна.

Войната в Украйна също по този начин сложи огледало пред човечеството , в което още веднъж се отрази неговата податливост да живее на ръба на безумието, да прави стъпки обратно, макар че се стреми към прогрес.

А имаше напредък с бързи ваксини против световната пандемия от КОВИД-19 и покупко-продажби за климатичните промени преди в Русия всемогъщият Путин да реши, че негова историческа задача е под дулата на оръжията да принуди самостоятелната, гледаща към Запада Украйна да се върне назад в орбитата на Кремъл, както е било по руско време, когато той е бил офицер в страховитото Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

С единната си позиция против нашествието НАТО откри нова причина за своето битие. През 2019 година, преди единствено три години – преди двойният потрес на КОВИД-19, последван от войната в Украйна, поради който всичко това наподобява като случило се в някакъв различен живот – най-големият боен съюз в света изглеждаше пред риск да се разпадне.

Президентът на Франция Еманюел Макрон сподели, че блокът е в " мозъчна гибел ". И тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп не демонстрираше изключително самообладание към съюза, който беше крайъгълен камък за политиката по сигурността на Съединени американски щати в продължение на повече от половин век, като се оплакваше, че Съединените щати незаслужено поемат по-голямата част от бремето на защитата, а другите членове на НАТО имат прекомерно дребен принос.

Сега НАТО събира все по-тежко въоръжение, което Украйна да употребява на фронтовата линия и в безмилостно бомбардираните окопи, които ужасяващо припомнят за Първата международна война. Алиансът бързо одобри Финландия и Швеция, когато тези скандинавски страни взеха решение, че би било прекомерно рисковано да не престават да са необвързани на фона на съветската инвазия и се нуждаят от натовския чадър, с цел да се предпазят от бъдещите решения на Путин.

Когато те станат 31-вият и 32-рият член на НАТО, това ще е следващата смяна, която Европа ще преживее от войната - трайно или най-малко в обозримо бъдеще.

По-далеч, в Азия, последствията също са обилни.

Китай деликатно следи съветската акция, с цел да си извади военни изводи, които биха могли да бъдат приложени при възможна инвазия на самоуправляващия се остров Тайван. Индия, Китай и други жадни за сила азиатски страни наливат пари във военната хазна на Кремъл и подкопават западните наказания, като купуват от ден на ден съветски нефт.

А по-късно идва и самият Путин. Много преди нашествието мнозина в Украйна към този момент усещаха, че страната им се бори за оцеляване, воювайки с проектите на водача на Кремъл. От 2014 година хиляди хора към този момент бяха убити в боеве против подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Лицата на умрелите в спора украинци гледат втренчено от мемориалната стена в украинската столица Киев, безмълвни очевидци за това, което в този момент, на фона на нашествието, беше прието за факт в западните столици: На Путин не може и не трябва да му се има вяра.

Растящите цени на храната, силата и съвсем всичко – причиняващи проблеми в цели континенти и дължащи се главно на нарушените доставки в резултат на войната – са друга смяна, макар че тя може би няма да е толкоз трайна. Високата инфлация, мъка, която е тревожно позната на хората, претърпели енергийните земетресения от 70-те години на предишния век, отново стана дума от всекидневието. Някои икономисти предизвестяват, че " стагфлацията " – нездравословна композиция от висока инфлация и спад на икономическия напредък – също би могла да се завърне.

И по този начин, какво следва?

Краят на войната не се вижда и има прекалено много " в случай че " и " само че ", с цел да се направи сериозна прогноза. Но с всеки идващ ден на сражения, броят на жертвите и последствията от войната по света се умножават, а мирът се отдалечава.

Човечеството привикна с бомбата и се научи да живее с нея. Пилотираните галактически кораби станаха рутинни. Можем единствено да се надяваме, че няма да стане по този начин и с войната в Европа.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР