С приемането на решението се одобряват редица инициативи за отбелязването

...
С приемането на решението се одобряват редица инициативи за отбелязването
Коментари Харесай

България ще отбележи 20 години в НАТО

С приемането на решението се утвърждават редица начинания за отбелязването на годишнината в страната и чужбина в течение на цялата 2024 година Те са обединени от цялостна идея и общи послания, които показват принадлежността на България към най-големия и най-успешен политико-военен съюз в историята и към единната общественост на споделени полезности, ползи и подготвеност за взаимна отбрана.

Програмата е създадена по самодейност на заместител министър ­председателя и министър на външните работи от Междуведомствена работна група с присъединяване на Министерствата на външните работи, на защитата, на вътрешните работи, на образованието и науката, на финансите, на нововъведенията и растежа и на Министерския съвет.

 

В програмата, наред с тържествените събития за отбелязване годишнината от присъединението на България към Алианса, са планувани начинания и съпътстваща осведомителна акция през цялата година, с които се цели да се увеличи разбирането най-много измежду младото потомство за същността и задачите на НАТО, за позитивите за България от участието в организацията, както и да се разсеят тиражираните подправени вести и разкази, и да се построи резистентност против външно въздействие, осведомително манипулиране и дезинформация. Планирани са и начинания отвън София, в редица общини в страната.

 

Паралелно с Националната стратегия през 2024 r. ще бъде изпълнявана и интернационална стратегия с празнувания, съгласно зараждащите събития в чужбина, в това число въз основа на начинания по настоящи оферти от страна на българските дипломатически представителства. Ще бъдат употребявани и опциите за взаимни празнувания по места със страните, с които дружно означаваме годишнината от участието в НАТО.

С друго свое решение Министерският съвет позволи присъединяване в интервенцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (КFOR) с до 150 военнослужещи от Въоръжените сили на България с персоналното им оръжие, екипировка и военна техника.

 

Към сегашния миг Въоръжените сили на Република България вземат участие в КFOR с до 35 военнослужещи и в допълнение с персонален състав към 2-ри батальон от Силите на оперативния запас (ORF) на КFOR с до 150 военнослужещи, изпълняващи плануваните задания по силата на съглашението сред НАТО и Европейски Съюз „ Берлин Плюс ". В съглашението е декларирано, че ORF са споделени и могат да вземат присъединяване в двете интервенции провеждани в зоната за взаимни интервенции „ Балкани " ((Balkan JOA-BJOA) - КFOR и ALТНЕА).

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР