С около 670 млн. лева са се увеличили парите за

...
С около 670 млн. лева са се увеличили парите за
Коментари Харесай

Без пари от държавата, Сребърният фонд ще пресъхне

С към 670 млн. лв. са се нараснали парите за гарантиране на пенсиите у нас от 2019 година до август 2022 година, демонстрират данните на Министерството на финансите.

Общият паричен запас на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система, прочут като Сребърния фонд, към края на август е в размер на 3.771 милиарда лв., от които 3.768 милиарда лв. са подадени в обособена сметка в Българска народна банка. Всички тези пари са единствено в лв..

Само през август тази година по сметка на фонда са трансферирани средства в размер на 3.83 млн. лв.. Само 3.01 млн. лв. са постъпили през юли.

През първото тримесечие на тази година фондът е допълнен с 98.54 млн. лв., а през второто  - със 115.24 млн. лв..

Сребърният фонд беше основан през 2007 година с към 2 милиарда лв.. През този интервал в него са се натрупали едвам 1.7 милиарда лева спомагателни средства.

Идеята е, фондът да поддържа пенсионната система, само че действително средствата, които влизат в него, не биха стигнали за погашение на пенсиите даже за няколко месеца. Още повече, че потокът от пари от приватизацията секна.

Другата причина е, че от 2011 година парите във фонда не носят никаква рентабилност от депозита, в който са в Българска народна банка, при нулевата рента.
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР