С обявление в Регистъра на обществените поръчки от 22 август

...
С обявление в Регистъра на обществените поръчки от 22 август
Коментари Харесай

Новото ръководство на АПИ търси фирми за зимно почистване за 280 млн. лв

С съобщение в Регистъра на публичните поръчки от 22 август управление на АПИ пусна незабавни поръчки за зимно разчистване за тази година. Това се случи 10 дни след тихото за поддръжка и ремонт на пътищата, което пък беше направено от остарялото управление на организацията на 10 август. Ден по-късно, то беше заменено.

Обикновено зимното разчистване е включено в поръчките за ремонт и поддръжка или по този начин наречените ТРП, само че защото огромните поръчки са свързани с разбиването на монопола в пътното строителство и вероятно - с дълги обжалвания, служебният министър Иван Шишков реши да отдели снегопочистването за тази зима. Така съгласно него ще се избегне сериозната обстановка по посрещане на идния сезон, като по едно и също време се спрат дейностите по порочните остарели контракти, където

Зимните поръчки са със незабавен къс период - до 1 септември, като са на стойност малко над 280 млн. лева за всички области на страната.

Към момента са оповестени единствено 6 от поръчките. За разлика от прекопираните търгове за пътна поддръжка тези за зимно разчистване са по ускорена процедура за кандидатстване. За Северен централен регион, чиято документи още не е пусната, срокът е до 5 септември.
Реклама
Срокът за осъществяване на дейностите по поръчките е стеснен до 7 месеца и ще стартира да тече от момента на възлагане и подписване на контракт с определения реализатор.
Новите критерии за асортимент
" В оповестените процедури е уголемен кръгът на вероятните участници в тръжните процедури ", настояват от Министерството на районното развиване, които са принципал на АПИ. Отпаднали са условията за доказване на валидност (правоспособност) за практикуване на професионална активност на участниците, както и условието за доказване на икономическо и финансово положение.

Позволен е по-широк кръг от действия - евентуалните претенденти следва да са изпълнили зимно поддържане на 150 км автомагистрала, пътища от републиканската пътна мрежа (което облагодетелства досегашните изпълнители) или на пътища от общинската мрежа, градски улици, или такива отвън страната.

Изискване в предходните процедури беше участниците да имат опит в осъществяване на сходни действия единствено на републикански пътища.
Реклама
Интересно е да се види дали като ограничаващи няма да играят роля техническите средства, с които би трябвало да разполагат компаниите, с цел да правят съответните действия по снегопочистване. Такива да вземем за пример са съществуването на най-малко 14 снегорина за област Пловдив (което е една обособена позиция от поръчката за Южен централен район), както и на 29 пясъкоразпръсквача за същата област. И това е в случай, че претендентът взе участие единствено за една обособена позиция. Ако взе участие за повече от една такава, съгласно документите " би трябвало да показа разнообразни принадлежности, уреди и техническо съоръжение за всяка една обособена позиция, за които показва оферта ".

Определящ за оценката критерии ще бъде най-ниската цена.
АПИ: нов началник, остарели поръчки
Старото управление на организацията с изпълнителен шеф Тодор Василев, което беше назначено от някогашния министър Гроздан Караджов, побърза да разгласи на първо време огромните поръчки, които се чакат от строителите, евентуално с концепцията поради забавянето по тях да бъдат удължени и договорите със старите компании, които да подсигурят зимата.

Изненадан от дейностите на подопечната му институция, министър Шишков смени незабавно управлението на АПИ. " Не съм очаквал поръчките за ТРП да бъдат пуснати в този момент ", разясни в диалог за " Капитал " преди две седмици министърът. " Дадох ясни инструкции за бързото правене на поръчки единствено за зимно разчистване ", уточни още той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР