С напредването на войната в Украйна Русия не толкова тихо

...
С напредването на войната в Украйна Русия не толкова тихо
Коментари Харесай

Опасност от природна катастрофа: Руското въоръжаване на Баренцово море създава токсично наследство

С напредването на войната в Украйна Русия не толкоз безшумно уголемява военните си действия и в този район. През последните шест години Русия е построила 475 военни обекта по северната си граница. На полуостров Кола и архипелазите в Баренцово море са построени десетки нови летища, бункери и бази.
 

Но въпреки че районът от дълго време е един от най-важните търговски и военни центрове на Русия, дълбоките води на Баренцово море са измежду най-богатите на многообразие от всички в Арктика, дом на делфини, тюлени и редки гренландски китове, както и на едни от най-големите рибни популации в света. В южната част на полуостров Кола към момента се срещат стада от диви северни елени, а източните реки на полуострова, в които няма язовири, са измежду дребното останали места за мятане на хайвер на атлантическата сьомга.

" Все още има села без пътна мрежа, в които се поддържа неповторим и обичаен метод на живот ", споделя Теро Мустонен, природозащитник от кооператива Snowchange, който работи в района на Кола от 25 години.

Безпрецедентното ново военно скупчване кара специалистите да се притесняват от опустошителни резултати за тези деликатни арктически екосистеми. Това към този момент е измежду най-замърсените места на Земята. Теченията, които придвижват топла вода от Атлантическия океан в Баренцово море, го трансформират в едно от най-големите морски отпадъци в света, а десетилетията на руски нуклеарни опити, изхвърлянето на радиоактивни боклуци и промишленото замърсяване са довели до мощно токсични водни пътища, което способства за нараснало равнище на болести измежду локалното население.

Най-новото военно подсилване докара до увеличение на опитите с оръжия и морския трафик, в това число от нови и ремонтирани ледоразбивачи и подводници с нуклеарни мотори - със съпътстващия риск от нуклеарни повреди.

Но това не е единствената опасност за екосистемата на Баренцово море, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна. Тъй като се усеща все по-отчуждена от западната стопанска система, Русия форсира напъните си да отвори района за комерсиална активност.
 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР