С колегата Папуашвили и представителите на основните политически формации в

...
С колегата Папуашвили и представителите на основните политически формации в
Коментари Харесай

Желязков в Тбилиси: Оценяваме напредъка на Грузия. Готови сме на подкрепа по пътя й към ЕС

С сътрудника Папуашвили и представителите на главните политически обединения в грузинския парламент имахме доста ползотворна среща. Установихме, че имаме отлични интернационалните връзки, остава единствено да задълбочаваме съдействие си, както във връзка с стокообмена, по този начин и във връзка с свързаността.

 

Това  съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков след среща с грузинския си колега Шалва Папуашвили в постройката на Народното събрание на Тбилиси.

 

Уверени сме че пътят, по които върви грузниското общество, представлявано от своите избранници, още тази година да бъде оценено и Грузия да получи статут на претендент член на Европейски Съюз, сподели Желязков и добави:

 

Страната ни приветства напъните, които Грузия поставя при осъществяването на дванадесетте рекомендации, дадени й от Европейската комисия през юни 2022 година и се надяваме през октомври 2023 година кандидатурата й да бъде обсъждана още веднъж дружно с тези на Украйна и Молдова. За нас е значимо Грузия да бъде част от нашето европейско семейство и сме подготвени да предоставим поддръжка, в това число за създаване на потенциал.

 

Твърдо поддържаме разбирането за нерушимостта на териториалната целокупност на Грзузия и осъждаме окупациите, които раздират териториалната снаха на страната и всички опити за фракционизъм, съобщи още Росен Желязков.

 

По отношение на устрема за участие на Грузия в североатлантическия пакт ние сме посочили нашата поддръжка. Днес с премиера Гарибашвили ще обсъдим и съответни териториални планове, приключи Желязков и добави, че е отправил покана към своя сътрудник за посещаване в България, където да бъде продължена полемиката за пътят на Грузия като страна членка на Европейски Съюз.

 

Нашите връзки с България датират от епохи, съобщи от своя страна ръководителят на Народното събрание на Грузия Шалва Папуашвили по време на взаимната конференция.

 

Оценяваме високо поддръжката на България по пътя ни към Европейски Съюз, разговорът сред двете страни се задълбочава на парламентарно равнище. Споделяме опита си, съобщи още Папуашвили и добави: Благодарих на сътрудниците по отношение на поддръжката на България по пътя ни към Европейски Съюз и поддръжката към териториалния интегритет на Грузия.

 

Уверих нашите посетители, че няма да се отклоним от нашия европейски път, безапелационен бе Папуашвили.

 

България споделя мнението, че в подготовката за започвани на договаряния за участие в Европейски Съюз Грузия не трябва да се разделя от Молдова и Украйна, акцентира Росен Желязков. Благодарим Ви за тази позиция, както и за другарската българска поддръжка и подпомагане, обърна се Шалва Папуашвили към ръководителя на Народното събрание.

 

България и Грузия се радват на отлични двустранни връзки, акцентира ръководителят на българския парламент. Росен Желязков акцентира, че България праволинейно поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Грузия в нейните интернационално приети граници и преглежда страната като значим сътрудник в района на Южен Кавказ и в необятния Черноморски район.

 

Ценим миролюбивия метод на страната към провокациите, пред които е изправена, както и упоритостите й да построи мощно демократично общество, означи той.

 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков се подписа в почетната книга на грузинския парламент и написа следното обръщение:

 

" Да имаш положителни съседи в шанс,

Да имаш положителни сътрудници е усърдие,

Да имаш положителни другари е шансът, към който се стараем

 

Ние сме до Грузия по нейния път към европейските полезности и пълноправно участие!

За богатството на нашите нации! "

 

Българската парламентарна делегация, водена от Росен Желязков, е на публично посещаване в Грузия по покана на ръководителя на парламента Шалва Папуашвили. 

 

Официалното посещаване стартира тази заран с гала по полагане на венец на Паметника на починалите за териториалната целокупност на Грузия герои. 

 

В състава на делегацията са народните представители Александър Иванов (ПГ на ГЕРБ-СДС), Даниел Лорер (ПГ „ Продължаваме промяната “), Йордан Тодоров (ПГ „ Възраждане “), Байрам Байрам (ПГ на ДПС), Петър Кънев (ПГ „ Българска социалистическа партия за България “) и ръководителят на ПГ на „ ИТН “ Тошко Йорданов.

 

За по-късно през днешния ден са планувани и диалози с премиера на Грузия Иракли Гарибашвили.

 

В рамките на визитата българската делегация ще посети задачата за наблюдаване на Европейски Съюз на окупационната линия при село Одзиси.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР