С инвестиция от 20 хиляди евро баща и син от

...
С инвестиция от 20 хиляди евро баща и син от
Коментари Харесай

Моят цветен течен термометър

С инвестиция от 20 хиляди евро татко и наследник от Разлог основават може би първия течен термометър в света. Чрез оцветяване в черно, лилaво и розово продуктът демонстрира в какъв диапазон е телесната температура. Освен в България екипът на TOM Thermochromic се цели в европейския пазар, само че освен.
Първоначално просто концепция, зародила се по време на пандемията от коронавирус, Георги Мутафчиев и татко му Иван съумяват да в трансфорат в нишов артикул за наблюдаване на телесната температура на човек посредством течност, която се оцветява в друг цвят при смяната ѝ. Над година тествания лишава на двамата създаването взаимно с химици от университета " Професор Асен Златаров " в Бургас. Началната им инвестиция е в размер на 20 хиляди евро, а в първите месеци на тази година фондът " Витоша венчър партнърс " се включва с 30.4 хиляди евро. Освен в България компанията се концентрира и върху намирането на сътрудници в чужбина, които да разпространяват може би първия в света течен термометър - TOM Thermochromic. Вдъхновение от COVID-19

Когато пандемията избухва, Георги Мутафчиев работи по различен план, обвързван с създаването на новаторско устройство за мониторинг на болести чрез температурата на човешкото тяло. Така стартира ползата му в сферата. " Проблемът, който следих по време на пандемията, беше, че измерването на температура беше моментно - било то с инфрачервени термометри или термокамери, когато човек влиза в обществена постройка ", споделя Мутафчиев и добавя, че в огромна част от обстановките при него тези устройства са показвали стойности към 32-33 градуса по Целзий, което се дължи на огромните разлики сред температурата на открито, откъдето идва, и тази в постройките. " Тези комични обстановки ме накараха да се замисля дали съществува инструмент, който да разреши по-дългосрочно наблюдаване на телесната температура по метод, който да не попречва човек да си прави своите действия ", прибавя той.

Мутафчиев споделя, че основаването на TOM е плод на съдействие с сътрудници от Съединени американски щати, които го насочват към потреблението на термохромни течни кристали, които са главен съставен елемент на продукта. Около една година лишава процесът на изследване и опити, свързани с продукта, като най-трудно е било да се намерят качествени хора, които са специалисти в региона на синтезирането на термохромни течни кристали. В последна сметка съумява да сътвори контакти и след това връзки с американска компания, която се занимава с производството на сходни артикули. И защото всичко се случва по време на пандемията, връзката е напълно от разстояние - Мутафчиев изяснява какво му е належащо, а от Съединени американски щати му изпращат мострите, които се тестват в България.
Течността на TOM Thermochromic се нанася върху кожата по извънредно елементарен метод посредством рол-он накрайник Източник: TOM Thermochromic Реклама
След като откриват вярната формула за синтез на кристалите, в доразработването на продукта се включват група млади химици от университета " Професор Асен Златаров " в Бургас. " Те подеха концепцията за основаването на течна база, с чиято помощ да се трансферира този пигмент върху човешката кожа и това надлежно да бъде безвредно. След 3-4 месеца тествания в тяхната лаборатория успяхме да стигнем до формулировката на продукта и след това да го произведем ", споделя Мутафчиев. " Успяхме да прескочим една доста дълга поредност от дейности, регистрирайки продукта като козметичен, което за нас беше също много значимо, с цел да може да го осъществяваме на пазара по-бързо. Ако бяхме тръгнали да сътворяваме здравно произведение, най-вероятно и сега към момента щяхме да чакаме позволение за стартирането му на пазара ", добавя той.

Така през юни 2021 година TOM Thermochromic е подготвен и стартира неговото предложение на пазара. Самото произвеждане е предоставено на сътрудници в България, а от Съединени американски щати идват термохромните кристали. Според Мутафчиев сходен артикул до момента не е създаван на друго място по света. " Най-вероятно някой различен също го мисли или даже го е основал, само че в обсега на нашите благоприятни условия да изследваме и да търсим, факт е, че няма сходен артикул. "

Първата създадена партида се състои от 2000 бройки, предопределени за българския пазар, и още 2000, които са с интернационален етикет. Стандартната цена на един флакон е 31.99 лева, като на уеб страницата на компанията към този миг има промоционална цена от 25.99 лева
Ниша със 150 милиона души по света " Наскоро водих диалог с различен българин, който също работи в сходна на нашата сфера. Той основава термометър, който още веднъж е за дълготрайно наблюдаване, само че е за хора, които са в по-обездвижено положение, и по-скоро се прикрепя към болнични кревати и носилки. Това, което обсъждахме с него, е, че в действителност има една група от 150 милиона души в международен мащаб, която страда от хронични болести, които се характеризират с внезапно увеличение на телесната температура за доста къси шпации от време и с честа повторяемост. Именно сходен артикул като нашия би бил от изгода, защото неговата индикация е на границата над 37.5 градуса по Целзий, която демонстрира започването на някакъв развой в човешкото тяло. Така нашият артикул се явява средството, което да бъде първата индикация, а по-късно може да се употребява и общоприет термометър за взимане на съответната стойност на температурата. " Георги Мутафчиев Реклама
По цветната канара

Целият развой по нанасянето на продукта е извънредно обикновен, както и наблюдението на измененията на температурата. Течността е в петмилилитров флакон с рол-он, като по думите на Мутафчиев е задоволителна за до 200 потребления. Той споделя, че след нанасяне интензивността на продукта теоретично може да продължи с години, само че в последна сметка една сходна апликация остава най-вече 24 часа върху кожата, защото има машинален напън от облеклата и от разнообразни външни фактори. " Именно заради това сме поставили рамката, че едно нанасяне е за този интервал от денонощие ", споделя той. Срокът на валидност е година след отваряне и три години, в случай че остане затворен.

Нанасянето е целесъобразно да се реализира на китката или в зони към кръвоносни съдове, които са и комфортни за наблюдаване от потребителите. Мутафчиев споделя, че след нанасянето TOM стартира да работи незабавно, само че е належащо време от 10-15 секунди, с цел да може приложението да изпари тази посредническа среда, която нанася пигмента, и по-късно да остане върху кожата чистият деен материал, който да стартира да регистрира. Важно е да се посочи, че потреблението на продукта е целесъобразно да се прави в среда с температура сред 0 и 25 градуса по Целзий, както и останалите термометри.
При телесна температура над 37.4°C пигментът на TOM Thermochromic върху кожата трансформира цвета си в розов Източник: TOM Thermochromic
В взаимозависимост от температурата на употребяващия препарата течността върху кожата му може да се оцвети в черно, лилаво и розово. Черното е за температура до 36.9, а лилавото - сред 37.1 и 37.3 градуса. Розовото към този момент е притеснително и в случай че петното се оцвети в него, това значи, че температурата е 37.4 и повече. Тогава към този момент е належащо да се употребява общоприет термометър, с цел да се откри точната стойност на телесната температура и при нужда да се подхващат дейности за нейното събаряне.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Здравеопазване 3 Медийна сергия 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Здравеопазване 1 Пловдив 2 Икономика 3 Здравеопазване Реклама Време за изстудяване " По отношение на летния сезон и високите температури, които предстоят, в развой сме на доказване, че TOM може да спомогне за попречване на топлинен удар. Тъй като доста сериозното повишение на външната температура (тази на повърхността на кожата - бел. ред.) води до редом увеличение и на вътрешната, това води до проблеми за цялостното благоволение на човек. Затова нашия артикул го представяме като потребно средство, с което, когато човек забележи, че цветът му се промени от черен в розов, е време да скочи в басейна или да се охлади с напитка. Възползваме се от минуса, който е като цяло на термометрите, с цел да го превърнем в нещо забавно и потребно за летните дни. " Георги Мутафчиев
На пазара

Мутафчиев споделя, че като стартъп желаят да избегнат директните вложения във фабрика и че към този миг употребяват сътрудници за производството. Обяснява, че с изключение на смесването на праха, който идва от Съединени американски щати, с създадената формула на химиците от Бургас, компанията употребява сътрудници за правенето на опаковки и целия подбор от аксесоари за продукта.

В началото разпространяването на течния термометър стартира посредством уеб страницата на компанията, което по думите на Мутафчиев демонстрира нелоши резултати. " Впоследствие се насочихме към намирането на бизнес сътрудници, с чиято помощ и мрежа да успеем да покрием по-големи потребителски групи и надлежно да имаме по-голям триумф с тях " споделя той и прецизира, че става въпрос за дребни вериги от аптеки, както и хранилища и търговци на едро, работещи в козметичната и фармацевтичната промишленост. Също по този начин прибавя, че сега водят договаряния с компания - производител на медицински и козметични произведения, която има интерес да включи течния термометър в портфолиото си като партньорски брандинг. Все отново в България клиентите могат да се снабдят с продукта главно през уеб страницата на TOM. " Имахме опити да работим с по-големи аптечни вериги, само че като цяло нашият пазар е по-консервативен и хората влизат в аптека към този момент с рецепта. Те знаят какво желаят и заради това нашият артикул едва ли би бил толкоз забележим наред с другите фармацевтични артикули ", изяснява Мутафчиев.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Освен в България TOM Thermochromic има представителства в Нидерландия и Швейцария, където Мутафчиев и негови сътрудници имат компании, които оферират продукта на локалните пазари. През юни възнамеряват навлизането и на онлайн пазара в Европейския съюз, като към този момент имат позволение за предлагането му в огромни платформи за електронна търговия в целия съюз.

Наред с желанието да се развиват в Европейски Съюз от компанията се пробват да си основат дълготрайни сътрудници в Съединени американски щати, Турция и района на Южна Африка, които да разпространяват продукта на локално равнище. Чрез тях се пробват да опознаят пазарите в тези страни и да получат противоположна връзка дали продуктът е подобаващ за пазарите там.
Продуктът е предопределен за следене на телесната температура на човешкия организъм Източник: TOM Thermochromic
Мутафчиев споделя, че въпреки и да не престават главно да оферират продукта си сами в България, през последната половин година фокусът им е точно отвън страната. " Водим договаряния с няколко компании за по-устойчиво съдействие от позиция на това, че те имат към този момент построени потребителски бази на интернационално равнище с хора, които имат доверие в техните артикули и са сигурни, че те са качествени. При новия бранд и стартъпа това доверие е доста по-сложно за създаване и лишава повече време ", изяснява той.

Макар да споделя, че заради нишовия артикул досега са продадени към 300 бройки, Георги Мутафчиев показва, че посредством рекламни акции в обществените мрежи, онлайн търсачки и LinkedIn продуктът е достигнал до публика от към 250 хиляди души, и то главно на европейския пазар.

В момента компанията е в договаряния с огромна неправителствена организация за битка с разпространяването на малария, оперираща в шест-седем страни от Южна Африка. Тъй като повишението на телесната температура е един от признаците ѝ, организацията изследва дали ТОМ може да се употребява за битка с разпространяването на малария. " Нашият артикул не употребява електричество, нито изисква специфични знания за потребление, а това го прави наличен за всяка една група от обществото, в това число в стопански по-слабо развитите страни в Африка ", изясни Мутафчиев. Предприемачество в кръвта

Освен Георги Мутафчиев съучастник в учреденото през март 2020 година в Разлог сдружение " Мутив БГ ", посредством което оперира TOM Thermochromic, е и неговият татко Иван Мутафчиев. Първоначалната инвестиция на двамата е била към 20 хиляди евро и е била обезпечена със лични средства. Георги Мутафчиев има и предишни инициативи, като да вземем за пример платформата за основаване на виртуални визитни картички " Кънектми груп " и.

От началото на тази година като сътрудник в Търговския указател е вписан и " Витоша венчър партнърс ", който държи 7.41% от капитала на сдружението. с уговорката да добави най-малко още 10% към сумата. Средствата ще оказват помощ на компанията за развиването й напред. " Тъкмо бяхме основали продукта и това беше вярната стъпка за нас ", разяснява Мутафчиев.
Q&A Колко души са ангажирани с ТОМ?- Освен мен и татко ми за административната работа и развиването на компанията се грижи приятелката ми. Но в случай че би трябвало да изчислим целия екип, той е над 30 души - толкоз са работили върху основаването на ТОМ, в това число хората от партньорските компании, с които произвеждаме и пакетираме продукта.Какво би предиздвикало един консуматор да избере вашия артикул вместо общоприетите способи за премерване на телесна температура?- Опитваме се от ден на ден да разграничим функционалностите на нашия артикул от тези на общоприетия термометър, защото той служи по-скоро за предварителна защита и за мониторинг, а не толкоз за отчитане на съответната стойност на телесната температура. Тъй като мери температурата в 24-часова рамка, той е подобаващ при здрави хора, когато се появи повишаване на температурата, с цел да им покаже, че нещо се случва с техния организъм. Свързани публикации Семейна машина за мед 20 май 2022, 06:08 Фондът " Витоша венчър партнърс " към този момент приема кандидатури за финансиране 9 юни 2020, 11:11 10 сполучливи аграрни плана, финансирани от Европейски Съюз 4 юни 2020, 07:42 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Георги Куманов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР