С богата тридневна програма ще бъде отбелязан тази година празникът

...
С богата тридневна програма ще бъде отбелязан тази година празникът
Коментари Харесай

Изложби, базар с био продукти и фолклорен концерт за празника на Брезово

С богата тридневна стратегия ще бъде маркиран тази година празникът на Брезово. Началото ще бъде сложено на 14 септември с детски пленер в родната къща на Златю Бояджиев. Ментор на младите гении ще бъде художникът Съби Гавраилов, роднина на Златю. Съби е самообразован художник, родом от Брезово, който работи и твори във Англия и е притежател на голям брой интернационалните оценки.

Вторият ден ще бъде отдаден на фолклора и корените, както са нарекли и изложбата си художниците Съби Гавраилов и Стефан Добревски. Добревски, също родом от Брезово, живее и твори в Кристиансанд, Норвегия, където има ателие и изложба, а негови картини са владеене на частни колекционери от цяла Европа. „ Корените “ ще покаже определени произведения на двамата художници, а експозицията ще бъде отворена за гости и в събота от 10 до 19 часа.

След откриването на изложбата следва фолклорен концерт на самодейни сформира, които ще вземат участие и в надигравания. На обичайния базар ще има артикули на локални производители, като на щанд, спретнат от Консултативния център по биоземеделие, посетителите ще могат да дегустират био и натурални артикули от района.

В последния ден от празниците на брезовската чаршия ще се проведат шампионати по бридж, силов трибой и канадска битка. Пред постройката на общинската администрация ще се показват и две гостуващи изложения на надарени деца от общините Брезово, Раковски и Марица. В по-късните часове на централния площад ще се изявят специфичните посетители от побратименото с Брезово молдовско село Колибабовка и техният живописен колектив „ Българи “. Талантливи малчугани от детска градина „ Вела Благоева “ и самодейци от читалището в Брезово също ще радват гостите на празника. За положителното въодушевление ще се погрижи и оркестър „ Орфей “.



Статутът на Брезово като град е възобновен през 1969 година. Историята му обаче е антична. Тук са открити остатъци от праисторическо населено място, датирано в каменно-медната ера от 4000 години прочие н. е. Множество тракийски селищни и надгробни могили са пръснати в полето и в предпланинския пояс на общината. Според формалните документи Брезово е учредено през 1576 година. В епохата на Българското възобновление селището е играло значима роля за целия регион. През 1837 година в него е издигнато четирикласно светско учебно заведение, което е третото в страната. Няколко години по-късно, през 1843 година, е издигната и църквата ”Св. Димитър ”, през днешния ден монумент на културата, която е изографисана от Дебърските майстори иконописци.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР