С Бабино хоро с традиционните ритуали поливане и даване

...
С Бабино хоро с традиционните ритуали поливане  и даване
Коментари Харесай

В Белица: С Бабино хоро с традиционните ритуали „поливане „ и „даване име на новородено“ отбелязаха празника на щастието - Бабинден

С Бабино хоро с обичайните ритуали „ поливане „ и „ предоставяне име на новородено “ Белица означи празника на щастието - Бабинден
Празникът стартира още от рано сутринта с тъпани и зурни, които обиколиха и огласиха цяла Белица, с цел да възвестят началото празника.
Бабино хоро, особено и тежко, се изви в центъра на града. Заденали внучетата си, сложени в цедилки на гърбовете си бабите, които са на особена респект в този ден заиграха дълго бабино хоро.
Кметът на община Белица Радослав Ревански, още веднъж засвидетлства уважението и почитта си към всички баби, майки, медици и бабинчета с вълнуващите си слова.
Ритуалът „ Поливане „ бе осъществен с респект към детския доктор доктор Янна Мавродиева.
Слово, с признателност към бабите и лекарите от името на всички майки в Белица, произнесе младата майка “първескиня “ Йоанна Клинчова,
Ритуалът „ предоставяне име на новородено “, с персоналното присъединяване на кмета Ревански, беше изпълнен с неповторими моменти, с усмивки и " овкусен " с бабината – сладка пита, разчупена от името на всички баби, с наричания, бабинчетата да порастват живи, здрави, умни, щастливи, в мир и берекет.
Тези непокътнати и до през днешния ден обичаи вършат празника Бабинден неповторим и чакан с трепетни безредици от всички фамилии, които имат бабинчета, както и от цяла Белица.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР