С 42% е намалял търговският поток през Суецкия канал през

...
С 42% е намалял търговският поток през Суецкия канал през
Коментари Харесай

ООН: Атаките на хусите сринаха с 42% търговския поток през Суецкия канал

С 42% е намалял комерсиалният поток през Суецкия канал през последните два месеца поради. Това оповестява " Франс прес ", базирайки се на Организация на обединените нации.

Данните пораждат опасения за международната търговия.

Подкрепяните от Иран хуси настояват, че офанзивите им са ориентирани към обвързваното с Израел комерсиално и военно мореплаване в района и са в символ на взаимност с палестинците в Газа. Набезите им принудиха част от товарните, с цел да избегнат вероятно нахлуване

" Силно сме обезпокоени, че офанзивите против корабоплаването в Червено море прибавят напрежение към международната търговия , като изострят към този момент съществуващите разстройства в търговията в резултат на геополитиката и изменението на климата ", съобщи ръководителят на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (УНКТАД) Ян Хофман.
 Кораби стартират да заобикалят Червено море
Кораби стартират да заобикалят Червено море

Решението идва след поредицата набези на йеменските хуси

Според УНКТАД корабите, които заобикалят Червено море и вместо това подхващат обиколка към южноафриканския нос Добра вяра, са довели до 42% спад в комерсиалния поток през Суецкия канал през последните два месеца.

Суецкият канал в Египет свързва Средиземно с Червено море.

Над 80% от размера на интернационалната търговия със артикули се прави по море, регистрира Хофман и акцентира, че морският превоз е избавителната линия на международната търговия.

Данните на УНКТАД сочат, че броят на контейнеровозите, прекосяващи Суецкия канал за седмица, е намалял с 67% на годишна база.

" Като се има поради, че на първо място по-големите контейнеровози се отклоняват от Суецкия канал, спадът в потенциала за транспорт на контейнери е още по-голям ", означи Хофман.

Потокът на танкери е понижен с 18%, този на кораби за насипни товари, пренасящи зърно и въглища, е намалял с 6%, а преносът на газ е в застой.
 Хусите прогониха търговски и военни кораби на Съединени американски щати в Червено море
Хусите прогониха търговски и военни кораби на Съединени американски щати в Червено море

Експлозии са им попречили да прекосят протока Баб ел-Мандеб

Като цяло сред 12 и 15% от международната търговия - 20 000 кораба годишно - минава през Червено море, като по този метод се обезпечава връзка сред Европа и Азия.

Ситуацията се усложнява в допълнение от обстоятелството, че други международни морски търговски пътища също са изправени пред спирания. беше мощно стеснен след нашествието на Русия в Украйна преди две години, което докара до скок на международните цени на храните.

Засушаването в Централна Америка пък докара до намаляване на равнището на водата в Панамския канал, което понижи доста потока от кораби с опция да употребяват маршрута.

" Продължителните спирания на главните търговски пътища биха нарушили световните вериги за доставки, което би довело до забавени доставки на артикули, нараснали разноски и евентуална инфлация ", предизвестява УНКТАД.
 Maersk подреди на корабите си да обикалят Африка
Maersk подреди на корабите си да обикалят Африка

Четири кораба са върнати назад към Суецкия канал от Червено море
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР