С 10% са се увеличили случаите на домашно насилие в

...
С 10% са се увеличили случаите на домашно насилие в
Коментари Харесай

Скок на случаите на домашно насилие у нас с 10% за година


С 10% са се нараснали случаите на домашно принуждение в страната единствено в границите на година! Това сочат данните от годишния доклад на Министерство на вътрешните работи.

Като имаме поради, че постоянно жертвите не подават сигнали, записаните случаи през 2021 година са 664 – с близо 60 повече от тези през 2020 година Разкрити са малко повече от половината – 382.
Снимка: btvnovinite.bg

Ръст има и при случаите, в които насилникът нарушава заповедта за отбрана от домашно принуждение и още веднъж протяга ръка на жертвата - физически или вербално. Случаите за 2021-ва година са с съвсем 40 повече.

На този декор от правосъдното министерство имат нови хрумвания за битка с казуса посредством промени на закона за отбрана от домашно принуждение.

„ Всичко се е случвало след използването на алкохол. В останалото време си беше ок. Не виждах индикации, че този човек си е просто подобен и няма късмет да се промени “, споделя жертва на домашно принуждение.
Снимка: btvnovinite.bg

Така стартира историята й. Крием самоличността й от съображения за сигурност. Съпругът си среща едвам 20-годишна. Проблемите стартират година по-късно. След първия удар последвали извинения и обещания за смяна.

„ Взеха да се случват нещата 1-2 пъти в годината. В годините зачестиха. И аз дълго време търсих виновността в себе си “, споделя дамата.

Появяват се децата. Но нещата се утежняват.

„ В миг на спор едното дете гледаше телевизия втренчено, без никаква реакция – все едно нищо не става. На мен ми стана ясно, че този модел, който виждат в последна сметка няма по какъв начин да не бъде онаследен и те един ден да не се трансфорат в насилници и следващите жертви. Реших да си потегли в името на децата “, продължава описа си жертвата на домашно принуждение.

Така стартират заканите и правосъдните борби. Преди да се измъкне, и тя като хиляди други изпитва позор и боязън да подаде сигнал в полицията. А когато го прави, споделили ѝ, че „ единственото е да го предупредят да заобикаля сходни неща “.

Затова от правосъдното министерство оферират изменение в закона. Искат създаване на защитни центрове и основаването на Комисия за отбрана от домашно принуждение.
Снимка: btvnovinite.bg

„ В случай на принуждение всички виновни институции – полиция, протекция на детето, лекари, адвокати могат да работят незабавно. А не когато има подобен случай просто една кореспонденция, една недоволство като директория да минава от институция в институция “, показва правосъдният министър Надежда Йорданова.

Идеята е помощ да могат да търсят освен лицата в брак или общуване, допълват от Българския фонд за дамите. Но припомнят за минусите.
Снимка: btvnovinite.bg

„ В момента една жертва на домашно принуждение би трябвало да е подала три сигнала, с цел да може да потърси отбрана. Това би трябвало да отпадне “, споделя изп. шеф на Българския фонд за дамите Надежда Дерменджиева.

Ако бъде признат, новият закон влиза в действие от идната година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР