Руският президент Владимир Путин използва речта си за Деня на

...
Руският президент Владимир Путин използва речта си за Деня на
Коментари Харесай

ISW: На 9 май в Кремъл говорят за подобен на нацистки геноцид в Молдова

Руският президент Владимир Путин употребява речта си за Деня на успеха (9 май), с цел да повтори убеждението си, че Западът се пробва да заличи приноса на Съветския съюз за успеха над нацистка Германия по време на Великата отечествена война (Втората международна война).

Путин съобщи, че напъните на Запада да пренапише историята на Втората международна война са част от по-мащабно подклаждане на междуетнически и междурелигиозни спорове в целия свят. Той съобщи, че до момента в който Западът би желал да не помни уроците от Втората международна война, Русия помни, че Съветският съюз е решил " ориста на човечеството " по време на борби " от Мурманск до Кавказ и Крим ".

Путин по сходен метод употребява речите си опасността от нацистка Германия с тази от Украйна. Путин евентуално откровено има вяра, че това е същинска опасност за наследството на Съветския съюз и като цяло - за актуалната съветска страна.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).
 Путин на Червения площад регистрира несъразмерните упоритости на Запада
Путин на Червения площад регистрира несъразмерните упоритости на Запада

Да лимитира суверенните центрове на развиване

Това разбиране е в сходство с многократните старания на Путин да пренапише и оправдава експанзията на Съветския съюз против Полша, късия му съюз с нацистка Германия и закононарушенията, осъществени против личния народ преди, по време и след Втората международна война.

Путин съобщи, че Русия в никакъв случай не е омаловажавала приноса на другите съюзнически сили във Втората международна война и акцентира смелостта на съюзническите военнослужещи, бойците от съпротивата и народа на Китай, които се бориха против експанзията на Япония.

Русия ще направи всичко допустимо, с цел да предотврати световен спор, само че в това време няма да разреши на никого да заплашва страната. Путин дефинира продължаващата война в Украйна като " сложен временен интервал ", през който Русия би трябвало да премине, и като част от по-голяма историческа борба против нацизма.

Кремъл рутинно се базира на митовете от Втората международна война, с цел да печели вътрешна поддръжка за своята инвазия в Украйна, както измежду неговия ултранационалистически електорат, по този начин и измежду по-широкото съветско население.

Путин се обкръжи с редица свои задгранични сътрудници на парада , евентуално с цел да се показа като ефикасен общественик, кадърен да подтиква различна коалиция на силовите структури на груповия Запад. Сред тяха бяха президентите на Беларус Александър Лукашенко, Казахстан Касим-Жомарт Токаев, Киргизстан Садир Джапаров, Таджикистан Емомали Рахмон, Туркменистан Сердар Бердимухамедов, Узбекистан Шавкат Мирзийоев, Куба Мигел Диас-Канел, Гвинея-Бисау Умаро Мохтар Сисоко Ембало и лаоският президент Тонглун Сисулит.
 Ким чен Ун акцентира поддръжката си за Путин във връзка Деня на успеха
Ким чен Ун акцентира поддръжката си за Путин във връзка Деня на успеха

" Изразявам твърда поддръжка и взаимност със свещената идея на Русия ", написа в писмото

Обичайно е Путин да кани задгранични чиновници на празненствата за Деня на успеха, макар че войната в Украйна понижи броя на искащите участници.

Арменският министър-председател Никол Пашинян отсъстваше, откакто се ангажира да отдалечи Армения от съветската сфера на въздействие. 

Путин продължава да се показва като ефикасен посланик отпред на коалиция от другарски настроени към Русия страни, които идеологически се опълчват, или не виждат място за себе си в ръководените от Запада алиансни системи и политико-икономически блокове.
 Путин изтегля съветските сили от редица арменски райони
Путин изтегля съветските сили от редица арменски райони

Руската гранична защита обаче ще остане на границите на Армения с Турция и Иран по искане на Ереван

Говорителят на съветското министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова съобщи, че молдовското държавно управление е забъркано в сходен на нацистки " геноцид " в Молдова - забележителна наклонност в реториката на формалните лица в Кремъл за Молдова, която евентуално има за цел да сложи условия за съветските старания за сигурен надзор върху Молдова, а освен върху някои нейни райони. Захарова даде изявление за Деня на успеха за ТАСС, в което неуместно съобщи, че президентът на Молдова Мая Санду и нейната администрация се занимават с " евгенични " практики, сравними с тези на нацисткия Трети райх.

Захарова се концентрира върху политиката на молдовското държавно управление по отношение на молдовския език, потвърждавайки, че държавното управление на Санду заменя молдовския език с румънски и че това съставлява " детайли на геноцид против цялостен народ ".

Захарова твърди, че молдовският език, просвета и еднаквост ще останат и откакто Санду напусне поста, а Санду ще остави " мрачно леке в историята на Молдова ", което допуска, че Кремъл чака да пристигна нова администрация, която е друга от западноориентираното държавно управление на Санду на власт в бъдеще.

По-специално, Захарова не подлага на критика държавното управление на Санду за политиката му по отношение на рускоезичните в Молдова, както направиха неотдавна други съветски и прокремълски молдовски чиновници, като вместо това се концентрира върху молдовския език.
 Санду: Молдова избра Европейски Съюз, който ще даде спокойно и безвредно бъдеще
Санду: Молдова избра Европейски Съюз, който ще даде спокойно и безвредно бъдеще

По случай Деня на Европа президентът още веднъж атакува Русия посредством исторически паралели за войните

Кремъл неведнъж се базира на самопровъзгласилата се потребност да отбрани " сънародниците " на Русия, изключително рускоезичните, за които се твърди, че са подложени на дискриминация, с цел да оправдае съветската експанзия в чужбина, в това число в Украйна и Молдова.

Двата проруски района на Молдова, самостоятелната област Гагаузия и отделилата се република Приднестровието са дом на огромно рускоезично население и прекосяването на Кремъл от изказвания за гонене на рускоезични към тези на молдовски говорещи демонстрира, че Кремъл евентуално се пробва за оправдаване на бъдеща съветска експанзия в цяла Молдова.

Лидерите на прокремълския опозиционен изборен блок Молдовска победа участваха на парада за Деня на успеха в Москва , което в допълнение демонстрира, че Кремъл има намерение да употребява тези участници, с цел да дестабилизира цяла Молдова и да нападна демокрацията на Молдова и процеса на присъединение към Европейски Съюз. Санкционираният от Съединени американски щати молдовски политик Илан Шор, губернаторът на Гагаузия Евгения Гуцул и глобената от Съединени американски щати и близка до Шор членка на молдовския парламент Марина Таубер участваха на Деня на успеха на 9 май в Москва по покана на съветския президент.
 Съдът в Молдова стартира развой против проруския водач на Гагаузия
Съдът в Молдова стартира развой против проруския водач на Гагаузия

Според прокурорите Гуцул е взела участие в нелегално финансиране на промосковската партия " Шор "

Руските сили доста усилиха скоростта на наземните офанзиви в Източна Украйна през последния месец, евентуално отразявайки настоящите условия на бойното поле и желанието на съветското военно командване да обезпечи облаги преди идването на западната военна помощ на фронтовите линии. Говорителят на групата на украинските сили Хортица подполковник Назар Волошин съобщи на 9 май, че броят на бойните сражения се е нараснал доста от 84 на 8 май до 146 на 9 май и означи, че по-голямата част от боевете се водят в зоната на отговорност на групата Хортица (зоната от област Харков до граничната зона на област Донецк-Запорожие).

Министерството на защитата (MO) на Обединеното кралство заяви, че процентът на съветските офанзиви се е нараснал със 17 сред март и април 2024 година и че над 75 % от докладваните наземни офанзиви са осъществени в направленията Часов Яр, Авдеевка и Маринка.

Министерството на защитата на Обединеното кралство означи, че броят на съветските офанзиви близо до Часов Яр се е нараснал с 200 % сред март и април . Волошин допусна, че актуалната интензификация е резултат от обстоятелството, че почвата е изсъхнала след пролетния кален сезон, което улеснява по-бързите механизирани маневри. на Украйна, до момента в който тя чака идването на западна помощ.

ISW продължава да прави оценка, че съветските сили ще поддържат високия % на офанзиви в Източна Украйна, с цел да реализиран победи преди идването на западната помощ в Украйна, което обаче евентуално ще попречи на способността на съветските сили да поддържат висок % на офанзиви и тактическите облаги, които те сега са в положение да преследват.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи по сходен метод на 9 май по време , че идването на западната помощ за украинските фронтови елементи ще разреши на украинските сили да посрещнат офанзивата на Русия в Източна Украйна.
 С 55 ракети и 21 дрона по Украйна Русия означи началото на шестия мандат на Путин
С 55 ракети и 21 дрона по Украйна Русия означи началото на шестия мандат на Путин

Основна цел са били още веднъж енергийни обекти

Руската гранична защита се изтегля от по-голямата част от Армения , с вътрешна реакция за решения по отношение на Нагорни Карабах. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи на 9 май, че Пашинян и съветският президент са се договорили по време на среща на 8 май да спрат интервенциите на съветската гранична защита в редица арменски райони на Нагорни Карабах от Армения.

Песков означи, че съветските граничари ще останат ситуирани на арменско-турската и арменско-иранската интернационална граница.
 Руските миротворци се отдръпват от Нагорни Карабах
Руските миротворци се отдръпват от Нагорни Карабах

Мястото им се заема от азербайджанската полиция

Междувременно хиляди несъгласни приключиха многодневен марш до Ереван, Армения, където стачкуваха против решението на Пашинян да трансферира контрола над четири гранични села в провинция Тавуш на Азербайджан, изискване, което бе контрактувано след загубата на Армения от Нагорни- Карабах.

Архиепископът на Арменската апостолическа черква Баграт Галстанян, който служи като примас на Тавушката епархия, се очерта като водач на тези митинги и насочи обществен апел на 9 май Пашинян или да подаде оставка в границите на един час, или да последва избор на съмнение в парламент. Галстанян се срещна с арменски опозиционни парламентаристи след приключване на крайния период, с цел да обсъдят инициирането на избор на съмнение за свалянето на Пашинян.

Конституцията на Армения постановява, че минимум една трета от депутатите или президентът би трябвало да поддържат проекторезолюция на съмнение, с цел да бъде гласувано, както и най-малко половината от депутатите би трябвало по-късно да гласоподават в интерес на окончателната резолюция на съмнение. Конституцията също по този начин планува окончателният избор на съмнение да се организира сред 48 и 72 часа след първичното внасяне на плана. Управляващата партия " Граждански контракт " държи почти 54 % от местата в арменския парламент, тъй че е малко евентуално избор на съмнение да смъкна Пашинян , без " дезертьорите " да гласоподават за опозицията.

Кремъл може да се опита да се възползва от възмущението на опозицията в Армения, с цел да накаже Пашинян за това, че от ден на ден се отдръпва от Русия . Руските държавни медии наблюдават от близко митингите и необятно ускоряват апелите на Галстанян за оставката на Пашинян или за избор на съмнение. 

Прокремълските фигури може да разширят известията за неодобрение или да увековечат настоящите осведомителни интервенции на Кремъл след митингите на арменската съпротива, с цел да притиснат в допълнение Пашинян да поправи връзките с Русия.
 Хиляди желаят отставката на Пашинян на митинг в Армения
Хиляди желаят отставката на Пашинян на митинг в Армения

Демонстрациите не престават от април насам

Украинската работа за сигурност (СБУ) извърши удари с дронове на дълги дистанции против съветски петролни депа и инфраструктура на Оперативният щаб на Краснодарски край твърди, че украинските сили са се пробвали да нападат петролно хранилище в Юровка (близо до Анапа) с минимум седем дрона и че съветската противовъздушна защита е потиснала шест дрона, само че най-малко един е паднал върху самото хранилище, причинявайки пожар.

Някои съветски източници оповестиха, че ударът е развалил няколко петролни резервоара.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) заяви, че " осведомен източник " е декларирал, че това е интервенция на СБУ, ориентирана към точки за доставка на нефт, през които съветската войска доставя нефт на войските в окупирания Крим.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР