Руският министър на външните работи Сергей Лавров днес посети Република

...
Руският министър на външните работи Сергей Лавров днес посети Република
Коментари Харесай

Сергей Лавров продължава обиколката си в Африка с посещение в Република Конго

Руският министър на външните работи Сергей Лавров през днешния ден посети Република Конго и се срещна с президента Денис Сасу Нгесо в резиденцията му в град Ойо, на 400 километра от столицата Бразавил, оповестиха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Република Конго е някогашна френска колония, която се намира на север от доста по-голямата по територия някогашна белгийска колония Демократична Република Конго (ДР Конго). Посещението е част от африканската обиколка на съветския посланик, целяща да ускори връзките на Москва с континента, който отхвърля да се причисли към глобите, наложени на Русия от Запада поради нашествието й в Украйна.

Лавров през днешния ден беседва на съветски език със своя конгоански сътрудник Жан-Клод Гакосо, преди да се срещне с президента Денис Сасу Нгесо и да му съобщи обръщение от съветския водач Владимир Путин, заяви съветската осведомителна организация ТАСС.

Москва и Бразавил разискаха съответни способи страните да избегнат изкуствените стопански спънки, основани от Запада, съобщи Лавров след визитата си в Република Конго.

" Днес обсъдихме съответни способи, които разрешават в връзките сред Русия и Република Конго да се избегнат изкуствено основани спънки и да се направи всичко допустимо нашите търговско-икономически и капиталови връзки да не зависят от хаоса, който Западът провежда в международната стопанска система ", означи той.

Лавров сподели също, че двете страни са изразили интерес към усилване на съдействието във военно-техническата област и към основаването на взаимна лаборатория за проучване и попречване на рискови болести.

Руският първи посланик към този момент посети Египет, а след визитата си в Република Конго ще продължи обиколката си с Уганда и Етиопия.

Това е първото посещаване на руски или съветски външен министър в Република Конго, уточни в изказване говорителка на Лавров. Тя напомни, че другарските връзки сред двете страни датират още от времето на Съветския съюз и че 8000 конгоански жители са учили в Русия.

Африканските страни, които имат исторически връзки както със Запада, по този начин и с някогашния Съветски съюз, значително отхвърлят да вземат страна във войната в Украйна. Много от тях внасят зърно от Русия, както и огромна част от силата си, само че също по този начин купуват зърно от Украйна и имат изгода от филантропичните помощи от Запада и техните търговски връзки, отбелязва Ройтерс.

Африканските страни са ухажвани тази седмица и от представители на Запада. Френският президент Еманюел Макрон се чака да посети Камерун, Бенин и Гвинея Бисау, а американският специфичен делегат в Африка Майк Хамър ще се срещне с водачите на Египет и Етиопия.

В публикация, оповестена във вестниците в четирите страни, включени в обиколката на Лавров, съветският външен министър похвали Африка за съпротивата против, по думите му, опитите на Запада да наложи еднополюсен международен ред.

" Ние приветстваме премислената африканска позиция във връзка с обстановката в Украйна и към нея ", съобщи министърът и акцентира, че африканските страни са били подложени на " невиждан " напън от страна на Запада да се причислят към глобите против Русия.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР