Руските власти решиха да анулират споразумението за риболов с Обединеното

...
Руските власти решиха да анулират споразумението за риболов с Обединеното
Коментари Харесай

Русия забрани на Великобритания да лови риба в Баренцово море

Руските управляващи взеха решение да анулират съглашението за лов на риба с Обединеното кралство от 1956 година На английските риболовци към този момент е неразрешено да ловят риба в Баренцово море, се посчва в решение на Министерството на външните работи на Русия, предава съветският в. " Известия ", представен от " Фокус ". 

" Анулирането на съглашението няма да докара до съществени външнополитически и стопански последствия за Руската федерация ", се акцентира от съветското ведомство. 

Руските управляващи са подхванали такава стъпка, откакто Обединеното кралство изключи Русия от статута на най-облагодетелстваната нация през март 2023 г. 

Англия вкара в допълнение мито от 35 % върху вноса на избрани съветски артикули в страната, с цел да " нанесе оптимални вреди на съветската стопанска система, като минимизира отрицателните последствия за Англия ", се показва в известието на английския държавно управление. 

Правителствата на Съюз на съветските социалистически републики и Англия са сключили съглашение през май 1956 година, съгласно което английските риболовци имат право да ловят риба във водите на Баренцово море по крайбрежието на Колския полуостров, по продължение на континента източно от нос Канин Нос, т.к. както и по крайбрежието на остров Колгуев. 

В съветските Телеграм канали новината се разяснява иронично с думите: " Британците са ни ядосани. Лишихме ги от обичаните им " фиш енд чипс ". "  

За проблем с националното ядене предизвестява и Daily Mail. 

" Едно от обичаните ястия на британците " фиш енд чипс " (риба и пържени картофи) е под опасност заради проектите на Кремъл да денонсира съглашение, позволяващо на английски кораби да ловят риба в съветските арктически води ", оповестява изданието. 

Според " Дайли мейл " английските компании ловят " в големи количества “ пикша и тресчица в съветските териториални води, чието месо се употребява в националното ядене. Само предходната година в Баренцово море са уловени над 566 хиляди тона тресчица. 

Вестникът напомня, че решението на Русия е отговорът на Москва на глобите на Лондон. В същото време британците се притесняват, че руснаците ще употребяват флота, с цел да изгонят рибарските лодки от териториалните води. 

" Владимир Путин разгласи рибна война на Англия “, оплакаха се публицисти. 

Обединеното кралство вкара ограничавания против Москва на 24 февруари 2022 година, а по-късно ги разшири неведнъж. Към края на декември в санкционния лист са били към 1800 руснаци.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР