Русия ще проведе военно учение, което ще включва подготовка за

...
Русия ще проведе военно учение, което ще включва подготовка за
Коментари Харесай

Путин нареди учения за използване на ядрено оръжие

Русия ще организира военно обучение, което ще включва подготовка за разполагане и потребление на тактически нуклеарни оръжия, оповестява Ройтерс.

Ученията са в отговор на изказванията на Запада за изпращане на войски в Украйна, декларират от Кремъл.


Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков цитира мнения на френския президент Еманюел Макрон за вероятно изпращане на бойци в Украйна, както и изказвания на представители на Сената на Англия и Съединени американски щати.

 

Учението е ориентирано към гарантиране на териториалната целокупност и суверенитета на Русия „ в отговор на провокативните изказвания и закани от страна на някои западни публични лица против Руската федерация “, се споделя още в известието на съветското военно министерство.


Военните учения ще включват тренировки за подготовка, разполагане и потребление на нестратегически нуклеарни оръжия. Участие ще вземат ракетни формирования от Южния боен окръг и военноморските сили.


Министерството на защитата не посочва имената на тези чиновници, само че Русия неведнъж е заявявала, че изказванията на френския президент Еманюел Макрон за възможна интервенция на западни войски в Украйна са извънредно рискови.

 

Ядрени опасности

Русия твърди, че Съединените щати и техните европейски съдружници тласкат света към ръба на борба сред нуклеарните сили, като поддържат Украйна с оръжия за десетки милиарди долари.
Ядрените сили рутинно ревизират своите нуклеарни оръжия, само че рядко обществено свързват сходни учения с съответни хипотетични закани.
От началото на войната Русия неведнъж е предупреждавала за възходящи нуклеарни опасности – предизвестия, които съгласно Съединените щати би трябвало да се одобряват съществено, макар че американски чиновници настояват, че не са забелязали смяна в нуклеарната позиция на Русия.


Президентът Владимир Путин се сблъска с апели от някои хардлайнери в страната си да промени нуклеарната теория на Русия, която дефинира изискванията, при които тя ще употребява нуклеарно оръжие.

 

Въпреки това съветският държавен глава сподели предходната година, че не вижда нужда да трансформира доктрината.

В най-общи линии доктрината гласи, че такова оръжие ще бъде употребявано в отговор на нахлуване с нуклеарни или други оръжия за всеобщо заличаване или потребление на стандартни оръжия против Русия, „ когато самото битие на страната е сложено под опасност “.


През март Путин предизвести Запада, че директен спор сред Русия и ръководения от Съединени американски щати боен алианс НАТО би означавал, че планетата е на крачка от Трета международна война, само че съобщи, че надали някой желае сходен сюжет.


Русия и Съединените щати са най-големите нуклеарни сили в света и имат повече от 10 600 от общо 12 100 нуклеарни бойни глави в света. Китай има третия по величина нуклеарен боеприпас, следван от Франция и Англия.

 

Изказванията на френския президент
В изявление за английското издание „ Икономист “ предходната седмица френският държавен глава още веднъж не изключи възможността западни сухопътни войски да бъдат изпратени в Украйна. „ Ако руснаците пробият фронтовите линии и има искане от Украйна, би трябвало законно да си зададем въпроса “, се сподели той. Макрон обаче посочи, че казусът през днешния ден не е подобен.
Кремъл разкритикува изявлението на френския президент. Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков нарече думите на Макрон „ доста рискови “.

 

„ Франция, в лицето на своя президент, продължава непрекъснато да загатва опцията за свое директно замесване – на терен, в спора към Украйна. Това е доста рискова наклонност ", предизвести Песков.
Еманюел Макрон провокира дискусия и в края на февруари. Тогава беше първият път, в който той съобщи, че изпращането на западни войски в Украйна не трябва да се изключва в бъдеще.


Изказването му провокира лавина от мнения от западни водачи, които твърдо отхвърлиха опцията да бъдат изпратени натовски бойци в Украйна.


Тогава още веднъж имаше реакция от Русия. „ Струва ми се, че тези, които освен показват такива мисли, само че даже ги позволяват в главата си, въпреки всичко би трябвало да употребяват тази глава за по-рационални мисли, по-безопасни за Европа “, съобщи съветският външен министър Сергей Лавров.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР