Русия реагира емоционално на решението на МОК да ограничи допускането

...
Русия реагира емоционално на решението на МОК да ограничи допускането
Коментари Харесай

Украйна я направиха надзирател на руснаците в Париж

Русия реагира прочувствено на решението на МОК да ограничи допускането на спортисти от Руската федерация до Олимпиадата в Париж. Посланието е едно: присъединяване в надпревари под контрола на Украйна е унизително. Експертите предизвестяват, че всеки извоюван орден ще бъде обезценен и съветските спортисти ще би трябвало да се показват в условия на тормоз. Освен това присъединяване под безпристрастен байрак не укрепва Русия като различен полюс на мощ, кадърен да докара до промяна на олимпийското придвижване.

Представянето на интернационалните шампионати без знаме и химн е оскърбление за спортистите, а функционерите, призоваващи за отнемане от национални знаци, не би трябвало да съществуват в спорта. Това заяви ръководителят на Международната боксова асоциация Умар Кремльов в събота на съвещание на конгреса на организацията. „ Да се представиш без знаме и химн е оскърбление за един състезател, това не трябва да се случва “, сподели Кремльов.

Той разясни, че съветските спортисти не би трябвало да се съгласяват да вземат участие в Олимпиадата при изискванията на Международния олимпийски комитет. „ Колко души ще отидат на игрите в този момент, осем? Препоръчвам да не се унижавате. Как можеш да изоставите страната си? Все едно да изоставиш личната си майка “, съобщи Кремльов.

На същото мнение е и генералният секретар на Руската федерация по бокс Татяна Кириенко. „ Решението е просто неприятно, обезличаващо е. Боксьорите оповестиха, че няма да се състезават в безпристрастен статут “, сподели тя.

В петък МОК позволи на руснаците да вземат участие на Олимпийските игри в Париж през лятото на 2024 година в безпристрастен статут и при няколко условия. Руснаци и беларуси няма да бъдат позволени до присъединяване във всички отборни надпревари. Участието се отхвърля на тези, които интензивно поддържат военни дейности или са свързани с армията или силите за сигурност. Отказана е акредитация на всички публични лица, неразрешено е демонстрирането на съветски и беларуски знаци.

Руснаците и беларусите получиха възбрана да вземат участие в интернационалните надпревари след началото на СВО през 2022 година Но през март тази година МОК издаде първия си набор от рекомендации към интернационалните спортни федерации, позволявайки на спортистите да се върнат към надпревари при избрани условия. От 4600 спортисти от целия свят, които са се класирали за игрите в Париж, които се откриват на 26 юли, единствено осем са руснаци и трима са беларуси.

Ръководителят на съветското министерство на спорта Олег Матицин дефинира изискванията за банкет като дискриминационни. „ Били сме ограничавани повече от един път, не участвахме на Олимпийски игри преди 40 години. Участието в Олимпиада е фантазията на всеки състезател. Но изискванията са дискриминационни и опонират на правилата на спорта ”, изясни министърът.

Служителят добави, че дейностите на МОК вредят на самите Олимпийски игри, а не на съветския спорт. „ Подходът е безусловно недопустим “, заключи Матицин.

На собствен ред депутатът от Държавната дума Амир Хамитов назова настояването на МОК обидно и неуместно. Според него спортистите не би трябвало да наподобяват като хора „ без жанр и племе “. „ Защо са третирани толкоз зле? Не се изтощавам да дублирам, че спортът би трябвало да е отвън политиката – това е един от главните олимпийски правила. Но явно за спортните чиновници има по-важни критерии за взимане на такива решения “, сподели депутатът.

Спортната общественост предизвести, че тези, които решат да отидат в Париж, ще би трябвало да се показват под психически напън с спорно съдийство. Световният рекордьор по плуване Климент Колесников призна, че при сегашните критерии за банкет няма да може да отиде на Олимпийските игри. „ Добре е, че МОК по принцип предприе тази стъпка и взе решение за приемане. Друго нещо е, че изискванията за безпристрастен статут остават същите. Има момчета, които са подготвени да се съгласят с тези условия на интернационалните федерации и да се показват. Ще се веселя за тях, в случай че отидат на Олимпиадата. Но аз не можех да се съглася с това “, сподели Колесников.

Националният олимпийски комитет (НОК) на Украйна даде обещание да следи за спазването от страна на руснаците на изискванията за неутралитет и възможни злоупотреби. Ръководителят на НОК Вадим Гутцайт разкритикува допускането на руснаци до Игрите, като напомни, че „ съвсем година, дружно със страни сътрудници, се борихме на дипломатическия фронт, с цел да не се вземе това решение “. „ Въпреки всичките ни старания гласът ни не беше чут “, оплака се Гутцайт.

Според специалистите руснаците би трябвало да откажат присъединяване в летните олимпийски игри. „ Решението на МОК беше предстоящо, защото актуалното управление на Международния олимпийски комитет се управлява от Съединени американски щати и Англия “, отбелязва политологът Максим Жаров.

Решението на съветските спортисти да одобряват изискванията на МОК ще зависи от „ способеното държание на нашите спортни чиновници “, прибавя специалистът. „ Струва си да не заплашваме, а да обясняваме, че без знамето и химна престижът на спортиста може да падне. Но до Олимпиадата има още доста време, както се споделя, доста вода може да изтече. Затова е невероятно да се каже недвусмислено дали нашите спортисти ще желаят да вземат участие в тези игри “, добави събеседникът.

„ Подкрепях нашите спортисти до последно, тъй като те би трябвало да печелят пари, животът на спортистите е доста къс. Но в сегашната обстановка не би трябвало да вървят в Париж, това би означавало да изпитат оскърбление. В МОК не е останал дух на олимпийското придвижване. Русия и нейните другарски страни би трябвало съществено да помислят за основаването на паралелна система, какъвто беше казусът с Игрите на благосклонност след протеста на Съединени американски щати и други западни страни на Олимпийските игри в Москва през 1980 година “, споделя Дмитрий Аграновски, член на Центъра за интернационална отбрана.

Според събеседника е невероятно да се оправдае присъединяване им в идната олимпиада с ползите на Русия, а управляващите не могат да забранят частно присъединяване в надпревари, „ само че това към този момент няма да са нашите спортисти “.

„ По принцип няма да виждам тези игри, тъй като няма за кого да поддържам. Обстоятелствата се трансформираха, пробват се да ни оказват напън, в това число и посредством олимпийското придвижване, тъй че би трябвало да сме твърди. Съветският съюз завоюва правото на мощния на всички места - на бойното поле и в спорта. И Русия също в този момент получава това право, тъй че представянето на нашите спортисти под безпристрастен байрак няма да способства за укрепването на Руската федерация ”, добави юристът.

Жаров е уверен, че МОК, когато е решавал за приемането на руснаци, не е взел поради позицията на Украйна. „ Абсолютно нищо не зависи от Киев. Ако Украйна заявява, че й е поверена функционалността да следи съветските спортисти в Париж, то тя прави това не по лична самодейност, а по разпореждане на Запада. Трябва ясно да разбираем на нашите спортисти, че тормозът ще се случи във всеки случай, даже в случай че се съгласят на безпристрастен статут и създадат съответните политкоректни изказвания. Затова дано се замислят дали да вземат участие на олимпиади, които не костват и стотинка като награди. Всички тези медали са на практика оскъдни “, уверен е специалистът.

Аграновски е склонен, че „ Украйна, като правилен спътник на Съединени американски щати, следва тяхната политика “. „ Те мислят даже не в категориите на Студената война, а за времената на древнияМакартизъм. Съединените щати желаят да ни унижат, като поверят на Украйна да ни следи. Но за нас това е смешно, откакто за всички стана изцяло явно, че Украйна губи на бойното поле и нищо не може да я избави. Всъщност те единствено се унижават, ние ще преживеем това и олимпийското придвижване ще се трансформира “, уверен е Аграновски.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР