Рублата се понижава до двегодишно дъно спрямо долара и еврото,

...
Рублата се понижава до двегодишно дъно спрямо долара и еврото,
Коментари Харесай

Рублата и руските акции се сринаха заради украинската криза

Рублата се намалява до двегодишно дъно по отношение на $ и еврото, като има стабилен спад и на съветската фондова борса на фона на засилващото напрежение сред Запада и Русия поради опасенията за допустимо съветско нахлуване на Украйна.

Руската валута поевтинява при започване на търговията в понеделник с 0,7% над 78 рубли за един $ за пръв път от две години насам (от януари 2020 г.), като в това време поевтинява и с 0,3% над 88 рубли за едно евро.

Фондовата борса в Москва също се намира под стабилен напън, като деноминираният в долари съветски показател RTS се намалява с близо 3%, а деноминираният в рубли показател MOEX пада с 2,4%.

В същото време има продажби на съветски скъпи бумаги, което докара до растеж на тяхната рентабилност. Днес доходността на 10-годишните съветски облигации (OFZ bonds) удари връх от 9,5%, достигайки по този метод най-високо равнище от началото на 2016 година, преди да върне леко обратно към 9,4%.

Негативно въздействие върху доходността на съветските бумаги оказват и инвеститорските упования, че централната банка на страната може още веднъж да увеличи главната си рента на съвещанието на 11-ти февруари, както и напрежението на международните финансови пазари преди тазседмичното съвещание на Федералния запас на Съединени американски щати.

Негативно въздействие върху съветските финансови пазари оказва и новата вълна на Covid-19 в страната, като в неделя бяха регистрирани рекордни от началото на пандемията 63 205 нови случая поради разновидността Омикрон.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР