Розето, тази опасна любов на бялото и червеното вино, отдавна

...
Розето, тази опасна любов на бялото и червеното вино, отдавна
Коментари Харесай

Елегантно удоволствие с лек градус: Топ 6 на най-хубавите видове розе

Розето, тази рискова обич на бялото и аленото вино, от дълго време не е просто краткотрайна мода. Розето се настанява все по-трайно в морските ни фотоси от лятото, по щандовете на магазините и по страниците на сомелиерските четива.

Нарастващата му известност дружно с оня мек, нито бял, нито червен усет по устните, естествено разсънва потребността да знаем повече. Розето е на масата, с цел да остане, а ние желаеме да опознаем по-добре новия гостенин. На датата 22 юни пък Съединени американски щати отбелязва деня на розето.

Ако през 90-те години дамите влизаха в ресторант и желаеха просто чаша алено вино, то през днешния ден те с лекост поръчват каберне, пино ноар или мерло. Клиентите през днешния ден ловко разграничават сортовете виновност, познават присъщите им нотки, характерните аромати и екзотични райони. Това стартира да се следи и с розето. Любителите сомелиери не си поръчват просто розе, а питат за Шинон или Сансер.

Това е по този начин, тъй като най-сигурният метод да се разбере типът на розето е посредством познаване на района, в който е създадено. Както при бялото и аленото вино, усетът и характерът на всяко розе се дефинират от мястото на генезис.

Ето някои от най-популярните розета съгласно района:

Долината на Лоара (Франция)

 Розе и антипасти

От хладния и пресен климат на Долината на Лоара във Франция бликат забележителни освежаващи розета, присъщи с високата си киселинност и невисок алкохол. Определят се като сухи и леки.

В Долината на Лоара, един от най-известните винарски райони във Франция, има доста подрегиони. И когато става дума за розе, два от най-забележителните са Chinon (Шинон)и Sancerre (Сансер). Шинон Каберне Фран е направено с нотки на кервиз, чушка и черни плодове, до момента в който Сансер Пино Ноар е с живописен усет на лимон.

С каква храна да съвместим виното? Шинон има лют профил, който се балансира отлично с нещо свежо и зелено като лятна салата. И тъй като Сансер е покрай Шавиньол, районът, фамозен с козето сирене, може да се каже с чиста съвест, че двете са основани с цел да образуват съвършена двойка в парадайса на розето. Вие може да издигнете това дуо даже над обичайното, добавяйки свежа салата и топла багета.

Прованс (Франция)

 Вино Розе

Прованс е родното място на розето и с това историческо изказване идват и неизбежните проблеми. Към днешна дата розето съставлява повече от половината от произвеждане на вино в района.

За злощастие множеството типове розе, направени там, към този момент единствено употребяват марката Прованс и не дават отговор на познатото високо качество, считат сомелиери. Но не всичко е изгубено, тъй като към момента има някои в действителност страхотни райони в Прованс, където да се откри хубаво розе.

Единият от тях е Бандол, малко средиземноморско рибарско село с известност на производител на висококачествено розе. Там розето се прави от грозде вид мурведър, от което розовата напитка добива усет, изпълнен от черни плодове, лилави цветя, с аромат на земя, сушени меса и кожа.

С каква храна да го съвместим? Класическото комбиниране е обичайното провансалско ядене Буйябес – гъста, само че изискана рибена чорба, а също и яхния от миди, поднесени с шафран и сос Айоли. По-смелите експериментатори измежду Вас може да опитат да подготвят някое от тези чудесни ястия по достоверна рецепта, само че ще си отиват чудесно и със семпла печена риба или ароматна чорба от морски блага.

Корсика

 Елегантно наслаждение с лек градус: Топ 6 на най-хубавите типове розе

Корсика е островна страна сред Италия и Франция, чиито розета са самостоятелни и витални. Те са взели по нещо и от Италия, и от Франция като жанр, само че са напълно неповторими сами по себе си, разказват ги познавачите.

С каква храна да го съвместим? Корсиканските розета са по-силни, а това ги прави натурален сателит на саламите. Имат по-високи равнища на танин и киселинност, белязани са от усета на сушени меса. Опитайте ги с фигателу – корсиканска наденица, направена от свински черен дроб.

Страната на баските (Северна Испания)

 Елегантно наслаждение с лек градус: Топ 6 на най-хубавите типове розе

Когато стане дума за испанското розе, обърнете се на север към Страната на баските и напитката Txakoli. Тя е газирана, суха и развеселяваща.

С каква храна да го съвместим? Светлата шампанизирана ефирност на Txakoli може да се балансира добре с пинчо моруно (испански шиш кебап) или в друга разновидност – зеленчуци на грил с месо.

Абруцо (Италия)

 Розе и сирена

Абруцо е един от районите в Северна Италия. Там е известен черешово-червеният цвят на кожата, който идва от контакта с гроздето по време на винопроизводството. Cerasuolo Abruzzo е считан за повсеместен тип розе поради неговите рядко качествени алкохол и равнища на киселинност.

С каква храна да го съвместим? Crasuolo би си подхождало идеално с ризото, по-тежки пасти и значителни зърнени храни.

Санта Барбара, Калифорния

 Елегантно наслаждение с лек градус: Топ 6 на най-хубавите типове розе

Розето идва от Европа, само че въздействието му се е популяризирало на запад, във усетите на американските винопроизводители. Някои от най-хубавите розета в Калифорния идват от Санта Барбара. Хладният климат там основава свежо розе, а това е единственият район в Новия свят, чието розово вино може да е толкоз ароматно.

С каква храна да го съвместим? Както и при останалите районни съчетавания, и тук е добре да се съчетаят Калифорния с Калифорния. Например със зеленчуци на скара – всичко сезонно, което можете да намерите в градината.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР