Розе е приятно слабо таниново вино, което се произвежда от

...
Розе е приятно слабо таниново вино, което се произвежда от
Коментари Харесай

Розе

Розе е прелестно едва таниново вино, което се създава от червени сортове грозде, само че по технологията за приемане на бели виновност. Цветът на виното е прелестно розов, само че е допустимо да варира от бледи нюанси до мрачен цвят, който се доближава до румен цвят. Цветът на Розе се приближава до алените виновност, само че усетът прилича белите виновност.

Повечето хора свързват розето с лятото и това е изцяло обикновено, защото виновността наподобяват извънредно свежо със своя цвят и пресен и непоказен плодов мирис. Розето е извънредно пивко и леко вино. Всичко това го прави извънредно привлекателно, изключително за нежния пол.

История на Розе

Мнозина считат, че розовите виновност са едни от първите, познати на човечеството. Причината за това е, че най-древните техники на винопроизводството са приключвали прекомерно бързо и по този начин виновността са приличали повече на розе, в сравнение с алените сортове вино. Промяната настава в края на Втората Световна война.

Тогава виното Розе се трансформира в същински шлагер в Америка и Западна Европа. Винопроизводителят Боб Тринчеро е твърдо уверен, че виното ще се търси и по тази причина го показва на необятен кръг хора. В Америка виното не се назовава розе, a blush, което значи румено вино.

Производство на Розе

Розето се получава след отделянето на гроздовите зърна от чепките, а мъстта се оставя да престои с ципите, като времето на престой зависи от сорта на гроздето и степента му на зрялост. Най-често е сред 2 и 6 часа. След това се прави сплескване и ферментация. Колкото по-интензивно е пресоването и престоят, толкоз по-тъмен става цветът на Розето.

Всеки винарски регион в света, който създава Розе, се отличава с нещо пред другите. Една от главните аргументи е, че в някои региони климатът е съвършен за бели виновност, само че в това време там има единствено червени сортове.

 Вино Розе

В Испания и Франция се създават огромни количества Розе, тъй като то е доста по-подходящо за летните месеци от присъщото за тези региони тежко алено вино. В Италия не се създава толкоз Розе, защото италианците постоянно могат да заменят аленото вино с бяло. Най-важната специфичност на розетата е, че то се създава напълно от червени сортове грозде.

Характеристики на Розе

По-голямата часто от цвета и аромата на виното зависят от времето, в което мъстта ще престои с ципите, където се намират багрилните субстанции. Температурата също е значим фактор. Цветовете на Розе варират от така наречен луков цвят до ягодов цвят.

Добре направеното розе сплотява в себе си плътността на аленото вино и плодовите нотки на бялото. Розето печели от ден на ден фенове и поддръжници поради лекия си и ободрителен жанр.

Най-известното Розе в света идва от небезизвестния френски регион Прованс. Това Розе е по-сухо от останалите си събратя и е най-подходящо за поднасяне с морски блага, свинско филе, паста или лека риба. Розето Прованс се създава в към 80 дребни селца, ситуирани сред Марсилия и Ница.

Едно от най-скъпите пенливи виновност пък е Розе Champagne. Цветовете му варират от светлосиво до розово, ярко или тъмнорозово.

Поднасяне на Розе

Розе се сервира по-рядко спрямо белите и алените си събратя, само че през последните години от ден на ден хора залагат на приятния му усет.

 Розе и храна

Вижте: Как да готвим с розе.

Розето се съчетава с храна елементарно, само че въпреки всичко няма по какъв начин да си отива с всяко ядене. Най-добрата композиция за Розе е ордьовърът. Виното е подобаваща компания за;

- бели меса;

- гризини;

- хапки с леки сирена;

- ядки;

- карамелизирани плодове.

Розето умерено може да прави компания и на главното ядене, като най-хубавият избор тук са дивеч, риба, панирани сиренца или кашкавал, както и всевъзможни морски блага – миди, калмари, скариди и октоподи.

Голяма неточност е да се сервира розе с мазни меса, пържени меса или тежки ястия с месо. Розето отлично добавя ястията в средиземноморската кухня, които съдържат зехтин, маслини, сушени домати, люти чушки и чесън.

Италианската паста с доматен сос и морски блага, прясно агнешко месо и пушена шунка също ще погалят по-добре небцето, в случай че са поднесени с розе.

Розето е доста уместно и за поднасяне на десерти. Не всички десерти са подобаващи – заложете на сметанови сладкиши, плодове, палачинки, сиропирани сладкиши. От плодовете най-подходящи са цитрусите, пъпеш или череши.

Не залагайте на шоколадови сладкиши, както и десерти с ликьори и кафе – те са подобаващи единствено за аленото вино. Основният принцип за съчетаването на вино с храна е да се разреши на едно от двете да има доминантен усет.

Розе може да поднесете още с:

- скариди на тиган;

- разядки със сирена;

- брускети.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР