“Рони беше диагностициран с ранна фаза на рак на стомаха.

...
“Рони беше диагностициран с ранна фаза на рак на стомаха.
Коментари Харесай

Музикални хроники: Символът на хеви метъла Рони Джеймс Дио, който ни напусна преди 10 години

“Рони беше диагностициран с ранна фаза на рак на стомаха. Започваме лекуване неотложно. И когато убие този змей, Рони ще бъде назад на сцената, където му е мястото, с цел да прави каквото обича най-вече – да пее за почитателите си ”

Това гласеше част от известието на Уенди Дио, брачната половинка и управител на великия Рони Джеймс Дио. Беше през ноември 2009 година и мотивът беше тежък: да се заяви за пръв път пред света, че един от най-грандиозните гласове на хеви метъла е заплашен от безмилостната болест.

То подсещаше и за средновековните и фентъзи детайли в текстовете и визията на фронтмена, най-конкретно за титулната ария от едноименния му албум Killing The Dragon (2002).

Диагностициран с четвърта степен на рак, Рони стартира химиотерапия и първоначално прогнозата беше добра. Но пет месеца по-късно, по време на последната си обществена поява на премиите Revolver Golden Gods, музикантът призна искрено какъв брой тежко му се отразява лекуването.

“Не осъзнавах какъв брой е мъчно да преминеш през такова нещо. Трудно ми е даже да хапвам ”, сподели 67-годишният Дио и още веднъж не пропусна да се пошегува: „ Но по този начин или другояче не обичам да хапвам, тъй че всичко е наред “.

Няколко седмици по-късно той умря.

В доста аспекти точно тези качества бяха определящи за Рони Джеймс Дио като човек и като музикант. Певецът, напуснал този свят на 16 май преди тъкмо 10 години, остава в историята с някои от най-великите вокални осъществявания в хард рока.

Богатият му, мощен и възвишен жанр на пеене е построен още на млади години.

 gettyimages-554306877-594x594

Неговото същинско име е Роналд Джеймс Падавона и той има италиански корени, само че е роден в Ню Хампшър през 1942 година

Години по-късно споделя на жена си, че със свирене на тромпет не можел да смъква девойки, по тази причина разучил и бас китарата.

В детските си години той обиква операта, която по-късно ще окаже голямо въздействие върху неговата музика. Възпитан на деятелност и отдаденост от своето семейство, Рони е надалеч от клишетата за рок звезда.

„ Видях какъв брой разрушително е това. Как замъглява чувствителността ти, изяжда гения и живота ти. Отгледан съм от родители, чието почитание в никакъв случай не бих желал да изгубя “, изяснява Дио.

Докато слага началото на кариерата си в рокендрола, артистът приключва фармакология. Постепенно бандата му The Elves попива от ден на ден въздействия от психеделичния и по-тежкия рок, с което стартира огромното развиване на Рони Джеймс Дио.

Групата трансформира името си на Elf при започване на 70-те и подписва с Purple Records – звукозаписната компания, учредена от обичаната тайфа на Дио Deep Purple.

„ Хард рокът и метълът са метод на живот там, постоянно е било по този начин “, ще изтъкне той няколко десетилетия по-късно.

Именно по време на това турне Рони се сприятелява с Ричи Блекмор – виртуозния китарист на Purple и също по този начин човекомразец с именито тежък темперамент. Дружбата сред двамата наподобява става допустима точно поради разликите им.

Китаристът от своя страна е напълно наясно, че е разкрил артист с неповторим жанр.

Затова когато Блекмор напуща Purple през 1975-а, той избира да запише албум с цялата тайфа Elf и с Рони като водещ вокал. По време на една пиянска вечер в Rainbow Bar And Grill в Ел Ей, двамата вземат решение да заимстват името на бара, с цел да прекръстят групата на Rainbow.

Музикалното партньорство сред двамата ражда три типичен албума: Ritchie Blackmore’s Rainbow (1975), Rising (1976) и Long Live Rock’n’Roll (1978). Именно през времето си в Rainbow Рони Джеймс Дио бетонира мястото си измежду славните рок вокалисти и основава музика, която се трансформира в пример за безчет хард рок и метъл музиканти след това.

Отношенията сред Рони и Блекмор обаче се разпадат и през 1979 година артистът напуща Rainbow и се причислява към Black Sabbath, с цел да размени изхвърления оттова Ози Озборн.

Самият фронтмен разказва интервала си в Sabbath като обичаното си време, а присъединяване му в албумите Heaven And Hell (1980) и Mob Rules (1981) вдъхва нов живот на именитите основатели на хеви метъла.

И двете издания са цялостни със мощни песни, в които Рони надскача типичния си ескейпизъм в текстовете – и привнася да вземем за пример екологична тема в песни като Children Of The Sea. “Изглежда доста хора не схванаха защо е тази ария ”, повдига плещи той години по-късно.

От позиция на почитателите, Рони има неблагодарната задача да размени фигура като Ози, само че съумява да го направи освен откъм вокални качества, композиции и звучене, само че и откъм визия. Жестовете за мир с два пръста под формата на буквата V, които Ози обича да прави, са сменени от дяволските рога на Дио, които се трансформират в неизменима част от рок и метъл културата.

През множеството време той се въздържа от нападки против своя предходник, с едно паметно изключение, при което назовава Ози „ слабоумник “ през 1981 година след замяна на „ любезности “ посредством пресата.

 gettyimages-554306713-594x594

Година след този случай Рони напуща Sabbath поради спорове в бандата, разпалили се около миксирането на лайв албума Live Evil. Тогава артистът заформя лична тайфа под името Dio и през 1983 година издава суперхита Holy Diver.

Албумът доближава златен статут в Щатите, с цел да потвърди, че Рони Джеймс Дио към този момент има своя лична тежест и без да има до себе си толкоз мощни фигури като Блекмор и Айоми. Следващите няколко години удостоверяват този факт със серия от албуми.

В началото на 90-те Дио се завръща за известно време в Black Sabbath, а още едно десетилетие по-късно образува Heaven & Hell с добре познатите от Sabbath Айоми, Гийзър Бътлър и Вини Апис.

Всъщност той свири точно с Heaven & Hell, когато узнава диагнозата си през 2009 година

Няма подозрение, че до момента в който тези жанрове въобще съществуват, ще съществува и легендата за Дио като един от най-забележителните техни представители.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР