Рисковете за това да не бъдем готови за посрещането на

...
Рисковете за това да не бъдем готови за посрещането на
Коментари Харесай

България може и да не е готова с инфраструктурата за посрещането на първите F-16

Рисковете за това да не бъдем подготвени за посрещането на самолетите ( бел. от ред. - F-16 Block 70) остават. Това съобщи министърът на защитата в оставка Тодор Тагарев в изявление, оповестено на страницата му във фейсбук, по отношение на инфраструктурата за посрещането на първите самолети F-16 Block 70, видя " Фокус " .

" Не успяхме да компенсираме в задоволителна степен изоставането. Не е подходено преди време в границите на обединен проект за развиване на тази инфраструктура ", изясни министърът.

По думите му напъните на настоящето управление на Министерството на защитата не са били задоволителни за компенсирането на изоставането, насъбрано в годините.

" Забавени са първичните задачи с 1 година. Не успяхме, макар сериозните старания по този въпрос, да компенсираме в задоволителна степен това закъснение ", съобщи Тагарев.

Преди два месеца в писмен отговор на въпрос , подложен от ръководителя на военната комисия Христо Гаджев, министър Тагарев изясни, че цената на подписаните контракти, свързани с приемането на машините, е 234 674 713 лв., а разноските по инфраструктурата възлизат на към 151 174 714 лв..

НАТО дава 68 825 778 лв., а останалите близо 166 млн. лв. се обезпечават от Министерството на защитата. Парите за останалите контракти пък ще бъдат покрити напълно от страната.

Тогава бе пояснено, че страната ни е сключила общо 90 контракта за 48 обекта на строителство в 3-та Авиобаза в село Граф Игнатиево. От подписаните контракти 15 от обектите са директно свързани с приемането на самолетите, а останалите 33 имат отношение към употребата и подобряването на инфраструктурата на авиобазата.

Освен това Министерството на защитата е подхванало незабавни дейности по осем от договорите за тяхното преустановяване и подписване на нови контракти след осъществяване на публични поръчки. Към оня миг два от тях към този момент бяха прекъснати.

България чака да самолети F-16 Block 70 от Съединени американски щати през първото тримесечие на 2025 година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР