Рискове от кибератаки съществуват винаги, особено преди избори, без значение

...
Рискове от кибератаки съществуват винаги, особено преди избори, без значение
Коментари Харесай

Експерт: Не е предвиден одит на софтуера на Информационно обслужване за изборите

Рискове от хакерски атаки съществуват постоянно, изключително преди избори, без значение какви са те. Обикновено подобни офанзиви не се вършат в деня на изборите, а в седмицата преди този момент. Държавата би трябвало да е готова да ги отблъсне, да реагира. Това мнение изрази в изявление за БНР Благовест Кирилов, някогашен народен представител и някогашен заместник-министър на електронното ръководство.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 302
Правителството не прави нужното да надгради доверието в това, което прави, по този начин че да се предпазят основни системи и самия избирателен развой, счита той.

Според него все още не получаваме информация какво се прави, нито са основани работни групи, които да се занимават с киберсигурността покрай изборите.

Претоварването с трафик на даден уебсайт, което го прави недосегаем за потребителите, е най-лесната за реализиране офанзива, означи Кирилов. Според него телефоните, излъчващи онлайн видеонаблюдението на изборите, също могат да бъдат компрометирани и в тази посока би трябвало да се направи доста повече.

Във връзка с машинното гласоподаване някогашният заместник-министър на електронното ръководство не чака да има проблем, така като софтуерът е бил надграден, с цел да поддържа броя избори, присъщ за локалния избор.

Относно преброяването на гласовете Кирилов посочи законодателен пропуск – не е очакван наложителен одит на кода на софтуерите за преброяване и оповестяване на резултатите, което се прави от " Информационно обслужване ".

" Предвид това, че " Информационно обслужване " не е напълно държавно сдружение, би трябвало законодателят да планува одит и на техните системи, тъй че да подсигурим, че техните системи работят вярно. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР