Резултатите от изследването на “Активни потребители. Какво се случва с

...
Резултатите от изследването на “Активни потребители. Какво се случва с
Коментари Харесай

Тестове на Краве сирене (2016-та година)

Резултатите от проучването на “Активни консуматори ”. Какво се случва с българското сирене?

За едно десетилетие българските производители са на път да съсипят вековна известност основана от българската хранителна традиция.

Българското бяло саламурено сирене е един от дребното хранителни артикули, наред с киселото мляко, с които България можеше да се гордее и да постанова пред света като част от своята културна еднаквост. За страдание за към 10 години сме на път продължително да съсипем имджа си и да станем нарицателен синоним на неприятно качество и корист с доверието на потребителите. Активни консуматори изпита качеството на краве сирене четири пъти през годините 2005, 2008, 2011 и 2016 като трендовете са за вписване на от ден на ден артикули с влошено качество. На тези процеси изрично би трябвало да се постави край или от ден на ден български консуматори трайно ще се извърнат към вносните храни.

Сирене или имитиращ артикул

Едва ли някой ще се изненада, че при 6 от 36 артикули установихме съществуване на немлечни мазнини. Това значи е, че имитиращ артикул се показва като сирене, което е доста сериозна машинация към потребителите и би трябвало да се глоби навреме. В един от тях непознатите мазнини са 100%, което значи че това е артикул на инженерната химия, в който млякото изцяло отсъства.

Отново се постанова да повдигнем въпроса, до каква степен ефикасен е контролът върху спазването на условията за обозначаване и продажба на имитиращи артикули в България и какво не доближава на контролните органи да си правят сполучливо работата. Ако всеки шести артикул в магазините е с добавени непознати мазнини, какво ли ще открием в сиренето в детските градини, учебни столове, лечебни заведения или публични заведения? Най-добре е при подозрения жителите да подават сигнали до шефове, кметове или общински съветници, с цел да се предизвикват повече инспекции в такива заведения.

Колко коства водата

Отчетливо отрицателна е наклонността водното наличие да се усилва през годините. Така да вземем за пример през 2005 година нито един артикул не е съдържал повече от 55% вода, през 2008 регистрирахме над 60% вода в 3 от 21 марки, а през 2016 във всеки втори артикул.

Прясно или изсъхнало мляко

Данните от изследването слагат подозрение, въпреки и по индиректен път, че при производството на някои марки се влага изсъхнало мляко. Тъй като сухото мляко е мощно обезмаслено, стойностите на общите мазнини в сирене създадено със изсъхнало мляко са доста ниски, а водното наличие е над 60%.

Степен на зрялост

Процесът на зреене на другите типове сирене се обуславя от софтуерната обработка и дефинира в доста огромна степен вкусовите индикатори на сиренето. Според БДС 15:2010, степента на зрялост за сиренето би трябвало да е не по-малко от 14,0%. Неузрялото сирене е с по-ниска хранителна стойност и може да съдържа и нездравословни микроорганизми. При 26 от 36 марки зрелостта е под 12,6%. Очевидно е, че постигането на по-висока степен са зрялост е главното предизвикателство пред множеството производители отсега нататък. Това би спомогнало за повишение на имиджа на българското сирене като цяло и основава предпоставки за сполучливо развиване на износа в други страни.

Малко успокоение

Проучването не откри нито един артикул със повишено наличие на сол (над 3.5%) или съществуване на антибиотици. На пръв взор този обстоятелства би трябвало да ни зарадва, само че въпреки това той може да е индикативен и за събитието, че всички отклонения от положителните практики имат икономическа цел – поевтиняване на продукта. Тъй като от прибавянето на сол не може да се понижат разноските, никой не го прави. Липсата на антибиотици пък приказва за това, че фермерите са толкоз притиснати до стената, че даже не злоупотребяват с профилактично предоставяне на антибиотици, което е проблем в доста страни.

Какво може да се направи?

● БАБХ да организира регулярни проби на артикули от комерсиалната мрежа с присъединяване на заинтригувани страни (производители-конкуренти и потребители);

● Министерството на стопанската система (провежда политиката за отбрана на потребителите в България) да изготви и финансира стратегия за самостоятелни проби на артикули от самостоятелни потребителски организации;

● Ощетените производители могат да сезират Комисия за защита на конкуренцията за използване на нелоялна конкуренция;

● Намаляването на Данък добавена стойност за съществени храни ще спомогне за предложение на качествени артикули на по-ниски цени

Как тествахме? (Методология на изпитването)  

В теста вземат участие 36 продукта бяло саламурено сирене.

Закупуване на проби за изпитване: април-май 2016г.

Тествани са следните индикатори:

Физико-химични индикатори (лабораторно изпитване)

Измерени са съгласно условията на съответните стандарти:

Водно наличие (сухо вещество) – дефинира се по БДС 1109:1989 Мляко и млечни артикули. Метод за установяване на водно наличие и сухото вещество;

Съдържание на протеин и степен на зрялост – дефинира се по БДС EN ISO 8968 – 1 Мляко. Определяне наличието на азот. Част 1. Метод на Келдал;

Съдържание на сол и калций – дефинира се по OES-ICP – inductively coupled plasma optical emission spectroscopy;

Съдържание на мазнини – дефинира се по ISO 3433 (Метод на Van Gulik);

Определяне на немлечни мазнини – триглицериден профил според ISO 17678/2010.

Инфо: Активни консуматори

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР