Ретроспекция е нарекъл Жорж Сопаджиев своята самостоятелна изложба живопис, която

...
Ретроспекция е нарекъл Жорж Сопаджиев своята самостоятелна изложба живопис, която
Коментари Харесай

Жорж Сопаджиев с ретроспекция в галерия ЛИК

" Ретроспекция " е нарекъл Жорж Сопаджиев своята независима галерия живопис, която може да се прегледа в изложба " ЛИК " до 28 декември.
Жорж Сопаджиев работи в региона на живописта, стенописта, инсталацията, пластиката, монументалната мозайка, пърформанса и фотографията. Реализирал е над тридесет независими изложения. Негови произведения са владеене на галерии и частни сбирки у нас и по света. Член е на Дружеството на пловдивските художници и Съюза на българските художници.
Роден е на 11 септември 1963 година в Пловдив, където живее и работи и през днешния ден. През 1982 година приключва НХГИИ " Цанко Лавренов " в родния си град. Внук и ученик е на огромния живописец Паскал Стружев. Занимава се главно с изобразяване и живопис. По-късно опитва с пластични пана от гланц и извършва художествена мозайка. В този интервал, през 80-те години, осъществя два сполучливи плана с живопис и пластика в Пловдив.
След 1985 година работи с гланц и основава художествена мозайка, като взе участие в осъществяването на монументална мозайка по план на художника Борис Димовски в Хасково. В интервала 1990-1993 година работи рисунка и живопис в Сейнт Джонс и Монреал, Канада. През 2001 година взе участие в изработването на скулптурни фигури " Ангели " - сценография по постановката на Мариус Куркински " Изкуството на комедията " от Едуардо де Филипо. През 2012 година получава Награда за създател, Н-Форма, живопис и пластика, ДПХ, Пловдив. През 2014 година основава монументалната мозайка " Окото на Бог ", Православен храм " Преображение Господне " в Поморие. През 2015 година основава монументална мозайка, отдадена на именития композитор Асен Диамандиев в Пловдив.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР