Решението за пълна забрана на рекламата на хазарт от 49-то

...
Решението за пълна забрана на рекламата на хазарт от 49-то
Коментари Харесай

Ясен Гуев: Битката за свободата на словото пробива през по-малките медии и социалните мрежи

Решението за цялостна възбрана на рекламата на хазарт от 49-то Народно заседание е пъклен преждевременно. То е генерално вярно като посока, само че то трябваше да влезе в действие от 1 януари идната година. Всеки бизнес желае едно нещо – предвидимост. Това сподели медийния и информационен специалист Ясен Гуев в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “ .

Той означи, че оценката на въздействието на измененията в Закона за
хазарта съставлява документ от 1 страница. " Той е на равнище съчинение на възпитаник от 6. клас. Там никой не е питан – нито хазартните компании, нито медиите като получатели на наличие, нито организации, които се занимават със зависимости от хазарт, с цел да има някаква оценка. Всъщност същинска оценка на въздействието няма “, акцентира Гуев.

Официалната позиция на двете най-големи частни национални медии – NOVA и bTV, е, че законодателните промени ще се отразят директно върху дейностите им. Те обмислят повдигане на цените си на реклама, изясни медийният специалист. " Лично за мен като икономист това най-вероятно ще бъде контрапродуктивно, тъй като рекламодателите имат избран бюджет. Това няма да усили парите, които влизат в медиите, защото ще получат по-малко реклама. Това, което би трябвало да се направи от страна на медиите, е да се съкратят разноски, доколкото е допустимо, и да се търсят други рекламодатели “, счита Ясен Гуев.

Според него измененията в законодателството са признати точно в този момент поради идната промяна на собствеността на групата на NOVA – United Group. " Най-вероятно ще имаме публична информация какво се случва с NOVA и дали ще има нов притежател преди края на годината. Де факто намаляването на рекламните доходи води до по-ниска цена. Т.е. в случай че желаете да помогнете на кандидат-купувач, това е един много добър ход в този миг. Това е единственото свястно пояснение на това решение на Народното събрание “, съобщи медийният и информационен специалист.

Той добави, че поредност от събития в bTV също приказват за напън в посока продажба на медията.

Според Ясен Гуев самостоятелната публицистика у нас е застрашена доста от дълго време. Битката за свободата на словото значително е изгубена що се касае до огромните медии. " Затова тя пробива през по-малките медии и през обществените мрежи. Големите медии изпитват боязън от това, че могат да бъдат упрекнати в пристрастност и по тази причина, вместо да бъдат страна в разногласието, просто стават сцена, на която разногласието се случва, и нищо друго “, разяснява той.

Медията не е бизнес, акцентира специалистът. " Ако човек желае да прави доста пари, той влага във всичко друго, само че не и в медии. Те имат въздействие и задачата на всеки, който влага в тях в България, е най-много да излезе на нулата, не толкоз да реализира някаква облага. В огромна част от по-малките градове медии към този момент няма. Ролята на публицистиката е да бъде юрист на жителите, което няма кой да го прави “, сподели още Ясен Гуев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР