Решението е най-новият знак за по-тясно сближаване, след като трите

...
Решението е най-новият знак за по-тясно сближаване, след като трите
Коментари Харесай

Нигер, Буркина Фасо и Мали създават общи антиджихадистки сили

Решението е най-новият знак за по-тясно доближаване, откакто трите прилежащи страни в раздирания от протести регион Сахел в Западна Африка прекъснаха военните си връзки с дългогодишни съдружници, в това число Франция, и сътвориха пакт за съдействие, прочут като Алианс на страните от Сахел (AES), съобщи Българска телеграфна агенция.

В излъчено по малкия екран изказване Барму заяви, че новите специфични сили ще стартират да действат " допустимо най-скоро, с цел да отговорят на провокациите пред сигурността ". Той обаче не даде уточнения за числеността и пълномощията им.

Насилието в района, подхранвано от продължаващата към този момент десетилетие битка с ислямистки групировки, свързани с " Ал Кайда " и " Ислямска страна ", се разрасна, откогато военните на трите страни завзеха властта при поредност от преврати в интервала 2020-2023 година.

То доближава своя връх през 2023 година, когато жертвите на спорове в централната част на Сахел се усилиха с 38% спрямо миналата година по данни на основаната в Съединени американски щати група за наблюдаване на рецесии ACLED. Организацията се базира на известия за над 8000 души, убити единствено в Буркина Фасо през предходната година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР