Решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) предизвикалавина от жалби във

...
Решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) предизвикалавина от жалби във
Коментари Харесай

Партии заляха съда с жалби – искат по два медийни пакета за вота „2 в 1“, ЦИК им дава само един

Решение на Централната изборна комисия (ЦИК) предизвикалавина от тъжби във Върховния административен съд (ВАС). Случаят касае медийните пакети, които се поставят на партиите и обединенията, които не получават партийни дотации. Тези пакети са в размер на 40 000 лева всеки.

Проблемът в тази ситуация е обвързван с това, че на 9 юни ще се проведат два типа избори – за Народно заседание и за евродепутати. ЦИК обаче е решила, че медийният пакет ще е един. Така на съответните партии и обединения ще се поставят 40 000 вместо 80 000 лева за предизборна реклама в медиите по време на акцията.

Пред Клуб Z говорителят на ЦИКРосица Матева изясни:

„ Да, такова е решението, тъй като съвсем всички, като се изключи една коалиция („ Неутрална България “ - б.а.), са регистрирани и за двата типа избори и съгласно ЦИК доста мъчно ще може да бъде разграничена акцията за единия тип избор и за другия. “

Решението на Централната изборна комисия е от 7 май. Формациите имат право да го апелират в тридневен период. По неофициални данни все още жалбите са осем,като евентуално ще продължат да порастват.

Припомняме, че записаните обединения за тези избори са общо 31 – 20 партии и 11 обединения. На към три четвърти от тях се поставят медийни пакети. Разходът на страната за това е близо 1 млн. лева, като с решението си ЦИК икономисва още толкоз. Окончателното решение обаче ще е на съда.

На самостоятелните претенденти за евродепутати се дават по 5000 лева за медийни пакети. В случая той е единствено един – Кузман Илиев.

Следва да се означи, че някои от партиите настойчиво вземат участие на всички избори макар мижавитегласове, които получават, като се допуска, че мотивацията им са точно полагащите им се според Изборния кодекс пакети за предизборна реклама. Подозренията са, че част от средствата се разделят по мръсен метод –под масата, със притежатели на медии.

Иначе, концепцията на медийните пакети е да се понижи неравнопоставеността сред парламентарните обединения и по-малките партии.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР