Ремонтирания и реставриран Дом на културата Химик“ откриха днес в

...
Ремонтирания и реставриран Дом на културата Химик“ откриха днес в
Коментари Харесай

Откриха реновирания Дом „Химик“ в Димитровград

Ремонтирания и реставриран Дом на културата „ Химик “ откриха през днешния ден в Димитровград. Емблематичната постройка, чието строителство е почнало преди да има град- през 1943г., е построена в стила на неокласицизма. Тя е с повърхност 3800 квадрата и възстановителните работи продължиха повече от 3 години. До месец се чака държавна приемателна комисия и издаването на позволение за прилагане, като концепцията е да се трансформира в актуален и съвременен комплекс за просвета и юношески действия.

Освен реституция и ремонт на постройката, по плана са актуализирани и прилежащите паркови площи. Днес постройката бе открита за втори живот с водосвет, отслужен от архиерейския наместник Георги Тодев.


Предвижда се киносалонът да се употребява освен за прожекции, а да се трансформира в модерна многофункционална зала за театрални представления, концерти и конференции, уточни кметът Иво Димов. Той благодари на екипа, работил по плана, както и на изпълнявалите го. Димов напомни, че дейностите продължиха повече от заложените в началото периоди, поради редица непредвидени предизвикателства- коронавирус пандемията, инфлацията и изненади в остарялата постройка.

Дом на културата „ Химик “ е една от емблематичните здания на Димитровград, която е и монумент на културата, част от европейския маршрут АТРИУМ. След ремонта напълно е непокътната плановата скица и функционална обязаност на пространствата. Запазен е и стенописът в централното предверие, дело на художниците Петко Чурчулиев и Владимир Пенев– почетен жител на Димитровград и наследник на поета Пеньо Пенев. Предвижда се в скоро време да бъде реставриран, с цел да се върне остарелият му искра, като общината е планувала финансиране за задачата, акцентира кметът Иво Димов.


Осигурена е и налична архитектурна среда за хора с двигателни усложнения, увери ръководителят на плана инж. Клавдия Тончева. Тя уточни и осъщественото по плана: каменната обшивка по колоните, стрехите и корнизите е сменена от врачански варовик. Възстановена е мозайката по външните стълбища и площадки. Мазилката по фасадата е почистена и боядисана с акрилна фасадна багра.

Паркетът на сцената също е непокътнат, като е изциклен и гладък. Столовете в салона са сменени с нови, като е сведен броят на феновете – от 400 местата са 374, над 90 от които на балкона. Овехтялата дървена ламперия е отстранена и е инсталирана нова облицовка– композиция от плоскости и акустични панели. Запазен е и окаченият таван на зрителния салон, измит и пребоядисан. Подменана е дограмата, покривът е ремонтиран, построени са нови ВиК и ел. апаратура, отоплителна, вентилационна, пожароизвестителна и система за видеонаблюдение.

Предстои да бъде назначен екип, който да стопанисва Дом на културата „ Химик “ и менажира дейностите в него, заяви още кметът Иво Димов.


Тилчо Тилев е измежду димитровградчани, които помнят годините, в които Културен дом „ Химик “ е сцена за изява на гении и приютява редица певчески, танцови, музикални и други сформира, като посреща и гостуващи. Днес той си спомня, че от дете е посещавал тази постройка. Коментира, че след ремонта му харесва и се надява тя още веднъж да се извърши с живот и просвета.


Общата стойност на плана е 3 719 102 лева, финансиран посредством безплатна финансова помощ от Оперативна програма „ Региони в напредък ” в размер на 3 161 237 лева, от които 2 687 051 лева европейско и 474 185 лева национално финансиране и заем от Фонд за устойчиви градове в размер на 557 865 лева, от които 329 140 лева съфинансиране от Европейския фонд за районно развиване. По различен контракт на стойност 950 000 лева е доставено и инсталирано оборудването за цялата постройка – нова театрална машинизация, обзавеждане и профилирана техника.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР