Рекордният скок на суровините задълбочава страховете на инвеститорите, че инфлацията

...
Рекордният скок на суровините задълбочава страховете на инвеститорите, че инфлацията
Коментари Харесай

Стагфлацията отново влиза в сблъсък с инфлацията

Рекордният скок на суровините задълбочава страховете на вложителите, че инфлацията може да постави завършек на " златния " интервал за повечето пазари. 

Глобалните борсови показатели се намаляват, а доходността на държавните облигации пораства вследствие на мощния и непрекъснат растеж на енергийните котировки, на намалените прогнози на МВФ за икономическия напредък на международното стопанство и на почналия прогресивен лихвен цикъл на централните банки.

Нова Зеландия стана следващата развита страна (след Норвегия), която на 5 октомври качи базовата си рента с 0.25% - до 0.5%, в отговор на препускащите жилищни и потребителски цени. Това е първото лихвено покачване на Резервната банка на страната за последните седем години.  

Подобна стъпка предприе Норвегия преди две седмици, а " Бенк ъф Инглънд " маркира завой към стягане на паричната си политика и предизвести, че инфлацията може да надвиши 4% през идната година. 

Управляващият шеф на МВФ - Кристалина Георгиева, пък разгласи на 5 октомври, че юлската прогноза за световен растеж от 6% през 2021-а е обновена по посока на леко закъснение в темпа на напредък. 

Зелените пари се катерят решително нагоре и пробиха следващото психическо ниво на опозиция от 1.16 щ. $ за едно евро.

В следобедната европейска търговия на 6 октомври те нарастнаха до 1.1530 $ за едно евро. До огромна степен техният напредък се отдава на предстоящите мощни данни за американския пазар на труда, който би наклонил везните към паричните стратези, препоръчващи по-скорошно покачване на лихвите на страната. 

Японската валута падна до най-ниската си котировка към щатската за последната седмица от 111.79 йени за един $ в тандем с покачването на доходността на американските държавни облигации, което може да притегли капиталови потоци от Япония. 

 Доларовият показател се увеличи до 94.36 пункта - 0.4% дневен растеж.

По оценка на валутни анализатори, протичащото се е класическо залагане на $ в качеството му на избавително леговище от последна инстанция. 

Американската парична единица печели поддръжката на вложителите, които се надяват Федералният запас да стартира да изтегля паричните тласъци през тази година и да постави завършек на ерата на съвсем нулеви лихви надалеч преди този момент да създадат еврозоната и Токио. 

По-високата рентабилност на щатските дългови бумаги обезпечава спомагателна поддръжка на зелените пари и паралелно с това намалява привлекателността на другия типичен избавителен кей - японската йена, която продължава да се търгува в негативна корелация с възвръщаемостта на американските облигации. Валутните пазари за следващ път се управляват от борсовите показатели, които на собствен ред " вървят по свирката " на държавния дълг, защото по-високата рентабилност засенчва блясъка на акциите. 

Пазарните оценки на фючърсните договори на федералните фондове плануват покачването на лихвите в Съединени американски щати да стартира през ноември 2022-ра, само че растежът да се ограничи до малко над 1% до края на 2025-та.

Това опонира значително на прогнозите на американските парични стратези за 1.75% съществена рента през 2024 година.  

Доходността на по-дългосрочните дългови бумаги напредва решително. Тя се увеличи до 1.55% за базовите десетгодишни американски облигации, до минус 0.17% за аналогочния по срочност немски дълг и до 1.12% за английския. 

Данните за наетите през септември на работа по трудов контракт (без селското стопанство) американци, които би трябвало да бъдат оповестени в последния работен ден на седмицата, се считат за витално значим информативен знак за тона и позицията на Федералния запас по отношение на паричните тласъци. Прогнозите са за към 500 хиляди нови служащи, което ще приближи щатските централни банкери до задачата им за оптималната претовареност - един от главните фактори за стягане на паричната политика. 

Оптимизъм за даже по-силни резултати вдъхва отчетът за наетите в частния бранш през септември на организация ADP, оповестен на 6 октомври. Той демонстрира, че са запълнени нови 568 хиляди броя работни места при прогнозирани 428 хиляди от икономисти, интервюирани от организация " Ройтерс ". 

На фона на тези оптимистични данни за заетостта в Америка пораства нервното напрежение от по-високите цени на силата, които заплашват растежа. 

Газовите котировки в Европа скочиха с 60% в рамките единствено на два дни, тласкайки нагоре енергийните разноски и задълбочавайки страховете, че икономическият напредък ще се забави, което провокира спад на цените на европейските борсови показатели.

Мощният напредък принуди борсовият оператор ICE да ограничи за малко търговията на газови фючърсни договори в Лондон на 6 октомври откакто котировките се раздуха с 39% - сигнал за явно прегряване на възхода. 

За специалисти от сектора процесът наподобява като типичен образец за извънредно огромен брой налични къси позиции, което ще вкара някои търговци във банкрут и ще ликвидира позициите им. От това следва, че последният скок ще има къс живот. 

Тези разсъждения не заличават обстоятелството, че търсенето на природен газ надалеч надвишава предлагането. В резултат на което икономисти на организация " Блумбърг " чакат средногодишната инфлацията в еврозоната да доближи съвсем 4% през четвъртото тримесечие. Същевременно Азия продължава да се бори с Европа за доставки на полутечен газ: азиатските вносители на суровината не се отхвърлят да заплащат награда над базовия холандски газов показател макар " солените цени ", настояват търговци в Сингапур. 

Сложната настройка на енергийна рецесия в композиция с растяща рентабилност на държавния дълг и увеличаващи се цени на ред първични материали, съживи дебата за стагфлацията и за най-подходящия набор от активи, в които да влагат хората с пари.

По оценка на " Джей Пи Моргън Чейз ", " стагфлационният портфейл би трябвало да даде превес на суровините, да е безпристрастен към акциите и да редуцира облигациите ". За разлика от него, " инфлационният портфейл би трябвало да съдържа главно първични материали и акции и да ограничи нападателно дълговите бумаги ".

На разрастващите се пазари вложителите би трябвало да балансират инфлационния риск за облигациите и валутите и ще печелят от по-високите цени на суровините, изключително при експортьорите на сила. В този смисъл болшинството разрастващи се стопанства, изключително от Латинска Америка и от Европа, Близкия изток и Персийския залив, които са чисти експортьори на недопечен нефт, ще се облагодетелстват от високите цени на силата. А най-тежко ще пострадат " сътрудниците " им от Азия, които са вносители на горива и силата има голям дял в инфлационната кошница.   

Поради това тайландският бат, индийската рупия и филипинското песо са най-губещи към щатския $ през последния месец. 

Всеобщо е мнението, че никой не би трябвало да търси избавление в златото, тъй като то не може да работи като застраховка срещу инфлацията в сегашните условия. То по-скоро е сполучливо в среда на увеличаващо се паричното предложение. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР