Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе
Коментари Харесай

Екоинспекцията наложи нова санкция на ВиК оператора в Разград

Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе наложи настояща месечна глоба в размер на 117 703 лв. на „ Водоснабдяване Дунав “ ЕООД в Разград, оператор на Градската пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ). Административната мярка е подхваната за открити отклонения в самостоятелните емисионни ограничавания, избрани в разрешителното за заустване във воден обект на сдружението, оповестяват от екоинспекцията. 

Водните проби са взети при извънредната проверка на 20 април по сигнали за миризми в града. Физикохимичният разбор на пробите, осъществен от Регионална лаборатория - Русе при Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС), демонстрира обилни отклонения по индикатори неразтворен О2, химична нужда от О2, биохимична нужда от О2 за пет денонощия и общ фосфор, показват от екоинспекцията. От там допълват, че настоящата глоба ще бъде понижена или анулирана след ново пробонабиране и постигане на самостоятелните емисионни ограничавания, заложени в разрешителния документ. 

През ноември на „ Водоснабдяване - Дунав “ ЕООД в Разград бе наложена санкция в размер на 42 358 лева за отклонения от самостоятелните емисионни ограничавания на следените индикатори в отпадъчните води, записани в разрешителното за заустване, напомня Българска телеграфна агенция.

В ГПСОВ-Разград се прави механично и биологично филтриране на водите, които се заустват в река Бели Лом, за което на сдружението „ Водоснабдяване Дунав “ ЕООД е издадено позволение, със заложени самостоятелни емисионни отклонения. Станцията се експлоатира към този момент 49 години и е амортизирана. Проблем са индустриалните отпадъчни води, които са повече от битово-фекалните, идващи от града, както и утайките от първичните утаители на пречиствателната станция, посочи Рени Петрова, основен специалист по „ Връзки с обществеността “ в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе.

Проектът на Община Разград за главния ремонт на Градската пречиствателна станция е измежду утвърдените за финансиране със средства от държавния бюджет по Инвестиционната стратегия за общински планове. Предвидените средства са 875 000,00 лв. без Данък добавена стойност.  

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР