Регионален природонаучен музей – Пловдив кани на следващото си интересно

...
Регионален природонаучен музей – Пловдив кани на следващото си интересно
Коментари Харесай

Риба нототения от Антарктида плува в Пловдив

Регионален природонаучен музей – Пловдив кани на идващото си забавно и прелюбопитно събитие – среща с професор Христо Пимпирев и екипа на втората полярна задача на българския военно – проучвателен транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “. Събитието ще се организира на 25 април 2024 година / четвъртък / от 16:00 часа в зала „ Планетариум “ на музея.

Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бе открита новата експозиция „ Полюси “ и първия по рода си „ Леден фестивал “, основани по плана „ Изграждане на жива експозиция Антарктида “, финансиран от Национален фонд „ Култура “.

Идеята за основаване на залата е зародила непринудено, след среща на екипа от акваристи  на музея с проф. Христо Пимпирев, а задачата е там да се показват типове от Северния и Южния полюс. Това е последният модул, който се открива в музея като експозиционна повърхност и е значима част от просветителната стратегия на екипа.

„ Залата ще е динамична и ще бъде обновявана непрестанно с нови жители. Проектът „ Изграждане на жива експозиция Антарктида “ цели да надгради потенциала на музея посредством създаване на първата в Европа, а и в света, експозиция от живи екземпляри, редки типове риби и безгръбначни от Антарктическия континент. Общата стойност на аквариума е 200 хиляди лв., част от които са лично финансиране от приходите на музея. Проектът е новаторски и включва няколко стадия – създаване на експозиция, доставка на живи екземпляри от българските учени полярници от Антарктида, осъществяване на Фестивал, основаване на характерно наличие за експозицията и работа с целеви публики. Партньор по плана е  Българският антарктически институт “, описа гл.ас.д-р Огнян Тодоров, шеф на РПНМ.

Риба от типа „ Нототения “ от континента Антарктида сполучливо се приспособява в новоизградената база на Регионален природонаучен музей Пловдив. Експозицията в РПНМ – Пловдив с жив образец от Антарктическия континент е първата в континентален град в Европа. Аквариумът, в който е сложена рибата, е в изолирана среда с температура от минус 5 градуса. Водата е пречистена посредством противоположна осмоза и обогатена със сол. Нототенията се храни с ракообразни. Стресът при нея е доста огромен, защото през множеството време се крие. Предстои учените да учат държанието на рибата.

„ В музея са основани нужните условия, които са: температура минус един – минус пет градуса, мощна аерация и доста чиста вода. За подготовката на аквариума са съветвани от учени от Чили, които имат сходен научноизследователски аквариум. Новоизградената база в музея с изключение на да приема гости и да бъде употребена за екологични и биологични изследвания на типовете, които ще бъдат доставени, а планът от музейно-експозиционен да се  превърне в теоретичен. Предвижда се в идната полярна експедиция да се включи и екип на музея “, описа още гл.ас.д-р Огнян Тодоров.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР