Редица организации на събирачи на горски гъби и диворастящи плодове

...
Редица организации на събирачи на горски гъби и диворастящи плодове
Коментари Харесай

Гъбари и берачи на горски плодове алармират за фалит, ако депутатите променят Закона за доходите на физически лица

Редица организации на събирачи на горски гъби и диворастящи плодове излязоха с позиция и апел Народното събрание да не приема препоръчаните от ГЕРБ и Движение за права и свободи промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица. Заеите в този бранш разпратиха до медиите своите претекстове против готвените промени.

Те припомнят, че през предходната година представители на гъбарските организации, дружно с финансовото и земеделското министерства, Изпълнителната организация по горите и Национална агенция за приходите са създали редица стъпки за " изсветляване на бранша ".

Представителите на сектора допълват, че част от признатите стъпки са легализиране на специалността " събирач на гъби ", възнаграждение на здравни вноски и други.

От Българска Асоциация Горски Гъби приканват депутатите да създадат по този начин, че налозите и осигуровките да се заплащат до 15 число в месеца, в който са работили, защото, в случай че в предишен то не се знае те дали ще са имали какво да берат, поради, че специалността им зависи от метеорологичната конюнктура. Предложението им е в синхрон и с това на Национален съюз на преработватели, търговци и събирачи на трюфели, гъби и горски плодове (НСПТСТГГП).

" Уважаеми господа и дами, апелирам да вземете поради и оцените тези обстоятелства и де не вършиме корекции в позитивните промени, които сътвориха режима на контролиране на събирачите от края на 2023 година Вие би трябвало да погледнете казуса от всички страни и да се съобразите с мнението ни като събирачи, преработватели и търговци на гъби, трюфели и диворастящи плодове. Предлаганият Законопроект за изменение на Закона за налозите върху приходите на физическите лица ще бъде пагубен и разрушителен за нашия бранш! Браншът сега работи на светло; има условия за увеличение на икономическата активност и приходите в държавния бюджет; направиха се огромни вложения в програмен продукт за подкрепяне на контрола и улеснение на активността. Всичко това ще бъде захвърлено в боклука и ще има доста недоволни хора. Ще продължат да съществуват опциите за престъпления и злоупотреби с Данък добавена стойност ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР